• halk arasında "üzüm gebeliği" olarak da bilinen mol gebeliği ya da molar gebelik genetik nedenlerle gebelik ürününün sağlıklı gelişime göstermediği ve rahim içinin üzüm tanesi gibi çok sayıda şişmiş vezikül denen içi sıvı dolu(mavi renkte) yapılarla dolu olduğu anormal bir gebelik şeklidir.

    tam ve kısmi olarak 2 çeşidi mevcut olup insanın başına gelmedikçe öğrenmediği ve hiç kimsenin başına gelmesini dilemediğim bir gebelik çeşididir.

    miğdeniz bulanır, adet gecikir ve hamile kaldığınızı anlarsınız. daha sonrasında 5 tl lik testlerden yapar o iki çizgiyi görür ve artık emin olursunuz. doktora gidersiniz ve doktor keseyi görür heyecanınız artar. artık arkadaşlarınıza akrabalarınıza söylemeye başlarsınız 5-6 haftalık hamilesinizdir. bir kaç hafta geçer ve eğer tecrübeli bir anne iseniz hamileliğiniz ile ilgili kontrollerde veya günlük hayatta hafiften ters bir şeyler olduğunu anlar ama tam olarak ne olduğunu bilemezsiniz. sonra bir gün normal bir kontrole gitmişken doktorunuz kızarır bozarır, daha detaylı bakmalara ve çekinerek ağzında bir şeyler gevelemeye başlar ve bir an bebeğin kalbi atmıyor laflarını duyarsınız bu gevelemeler arasında. anlayamazsınız ilk başta ama nasıl olur daha geçen hafta duymuştuk kalp sesini, tık tık tık tık atıyordu diye saçmalamalara başlarsınız. bu arada doktor acaba bende mi bir hata var diyerek kıdemli bir hocasından yardım ister. sizi tanımayan ve ilk defa gören hoca biraz daha acımasız olabilir ve ilk bakışta plesantada bozulma var,yazık olmuş, geçmiş olsun diyip odayı terk edebilir. yaşadığınız şok o ortamda sarılacak kimseyi bulamamak ile pekişebilir. doktorunuz biraz utana sıkıla size bir sonraki adımda neler yapılması gerekliliğini anlatmaya çalışır. onu dinlemek çok zordur o an. yanaklarınızdan süzülen yaşları engellemek ise mümkün değildir bir kadın için.

    daha sonra gerçekleşen süreç size göre bebeğinizin alınması, onlara göre gebelik fazlalığının tahliyesidir. çünkü sizin karnınızda büyüyen bebeğiniz tıbben daha bebek olamamıştır. bebeğin neden yaşamaya devam etmediğinin araştırılması için bazı doktorlar genetik ve patolojiye yollar tıbben gebelik fazlalığını. buraya kadar yaşanılan süreçler farklı varyasyonlar içerebilir. yani plesanta içinde hiç cenin de oluşmamış olabilirdi. yada rahim içinde birden fazla plesanta görüntüsü de oluşabilirdi. kanamalar mol gebeliğin belirtisi olmakla birlikte 11 haftalık hamile iken bende kanama olmadı. mol gebelik için kesin tanı patolojiden gelen rapor ile ortaya konuldu.

    ve sonuçlar ile birlikte doktorunuz sizi yanına çağırır. duygusal açıdan yıpranmış bir anne adayı veya anne vardır karşısında. pataloji sonucunda yer alan mol gebeliği anlatır ilk önce size. yaklaşık 1500-2000 kadında bir olduğundan bahseder. aslında ciddi bir rahatsızlık olduğunu bir yandan da o kadar korkmamanız gerektiğini anlatır. 1 senelik bir kontrol ve tedavi süreci vardır. mol gebeliğin tamamen sonlandırılması önemli bir konudur ve bu konunun takibi için 1 sene boyunca kesinlikle hamile kalmamanız gerekiyordur. öncelikle ilk 3 ay her hafta beta hcg hormonunun durumunu kontrol edeceğini ve bu değerin gittikçe azalması gerektiğini anlatır daha sonra 3 haftada bir daha sonra ise ayda bir kan tahlili yapılacağından bahseder. ayrıca her kan tahlili için gittiğinizde ultrason ile rahim içinin kontrolünü yapacaktır.

    burada doktorun korktuğu şey mol gebeliğin, gestasyonel trofoblastik neoplazi (gtn) olarak adlandırılan bir hastalığa dönüşebilmesi ihtimalidir. gtn, vücudun başka yerlerine de atlayabilen (metastaz) veya rahim içerisinde tekrarlayabilen ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır .

    bu 1 senelik kontrol ve korunma süreci annenin gtn olunup olunmadığının takibinin yapılabilmesi için gereklidir. yani isterseniz 6 ay sonrada hamile kalabilirsiniz ama gtn olunup olunmadığı sadece beta hcg miktarları ile takip edilmektedir ve gtn tedavisi kemoterapi ile yapılabilen bir rahatsızlık olduğu için eğer hamile kaldı iseniz ve gtn olduğunuz tespit edilirse bebeğinizi yine kaybetme şansızlığı ile yüzleşmek zorunda kalırsınız.

    sonuç olarak bir yandan bebeğinizi kaybetmişsinizdir, bir yandan hayati tehlike içerisinde hissedersiniz kendinizi, bir yandan da 1 sene boyunca sizi bekleyen kontrol ve hamile kalmama koşulu vardır karşınızda. eğer şanslı iseniz eve döndüğünüzde sizi bekleyen bir veya 2 kuzu vardır evde. onlara sımsıkı sarılır ve varlıklarından dolayı allaha şükredersiniz. eğer ilk hamileliklerinizde başınıza geldi ise bu süreci sağlıklı bitirmek ve ileride bebek sahibi olabilmek için yine allaha dua edersiniz.

    bu başlığı araştıran veya okumak zorunda kalan herkese çok geçmiş olsun.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap