7 entry daha
  • "lületaşı işletmeciliği tariha karışıyor" - http://www.eso-es.net/ 09.02.2004

    kentten yaklaşık 200 yıl önce ihracatına başlanan lületaşı işletmeciliğinin, yeterli hammadde çıkarılmaması nedeniyle yok olma aşamasına geldiği bildirildi. eskişehir lületaşı el sanatkarları odası başkanı muharrem yılmaz , eskişehir'de ilk olarak 1800'lü yıllarda açılan ocaklardan çıkarılan lületaşı madenlerinde 15 bin kişinin çalıştığının bilindiğini ve bu dönemde lületaşı madeninin, ham olarak avrupa ülkelerine ihraç edildiğini anlattı.

    "italya, almanya ve avusturya" gibi avrupa ülkelerindeki sanatkarların lületaşını işleyip pipo ve heykel yaptığını ifade eden yılmaz, bu ürünlerin dünya pazarına avrupa'dan sunulduğunu kaydetti. yılmaz, "beyaz altın" veya "viyana taşı" olarak da bilinen lületaşının, türkiye'de ilk defa 1950 yılında viyana'da bu sanatı öğrenen eskişehirli osman denizköpüğü tarafından işlenmeye başlandığını kayderek, eskişehir'de atölye kuran denizköpüğü'nün 300'e yakın çırak yetiştirdiğini ifade etti.

    günümüzde ekonomik sıkıntılar ve hammadde ihtiyacının karşılanmaması nedeniyle lületaşı ustalarının farklı işler yapmaya başladığını belirten yılmaz, şöyle konuştu: "köyden kente göçün artması nedeniyle genellikle kırsal alanda bulunan maden ocaklarında çalışacak insan sayısı azaldı.

    hammadde sıkıntısının artması sonucu, 300 olan üye esnaf sayımız 50'ye geriledi. lületaşı işletmeciliği adeta can çekişiyor. bu gidişle 5 yıl sonra odaya üye kimse kalmayacak."muharrem yılmaz, dünyanın her tarafından lületaşı ürünlerine talep geldiğini, ancak, kaliteli ve yeterli hammadde bulunmadığından siparişleri karşılayamadıklarını bildirdi.

    milli eğitim bakanlığı'nın, meslek liseleri ve üniversiteler bünyesinde lületaşı işletmeciliği açıp yeni sanatkarların yetişmesine imkan sağlayabileceğini de belirten yılmaz, lületaşının türkiye'de ve dünyada daha iyi tanıtılması için kültür ve turizm bakanlığı'na da önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap