4 entry daha
  • scotch ile bourbon arasindaki fark arpa malti ile misir, bugday, seker kamisi (bkz: malt) farki degildir zira ikisi de sadece yerel markadir.

    bir scotch da pekala adi olup az arpa ihtiva edebilir. mesela en dandiginden bir johnnie walker aldiginizda uzerinde scotch yazar oysa yuruyeduran adamin viskilerinin çogu pure malt* veya single malt degildir, blend'dir. hatta blended scotch viski yazar ustunde. bu ne demektir? blend viskinin kurali, en az bir single malt viski ihtiva etmesidir fakat geri kalani pekala grain whisky (misir, bugday, yulaf vs) olabilir. blend'in kalitesini zaten içerdigi malt viski sayisi ve orani belirler fakat scotch da olsa, bir blend viski asla bir pure malt seviyesinde degildir, single malt seviyesinde hiç degildir. pure malt irlanda veya japon bile olsa o blend scotch'dan degerlidir, candir. ha tabii bu alemin krali, single malt scotch viskidir.

    ayrica bourbon da genellikle yuzde 5 arpa malti ihtiva eder fakat adiligi tam bir marka karakteri oldugu için bunun da kurali, en az yuzde 51'inin misir kokenli olmasidir.

    simdi bu kuçuk teknik detaylari ve gereksiz kirginliklari giderdikten sonra asil meseleye gelebiliriz. bourbon ile scotch arasindaki temel fark bekletildikleri fiçilarda gizlidir. bourbon labelini elde etmek için yeni mese fiçi kullanma zorunlulugu var ve bourbon, tahtadaki aromalari, tahtanin yeniliginden dolayi daha çabuk kapar. asgari fiçi suresi 2 yildir. scotch labelini yapistirmak için ise iskoçya topraklarinda en az 3 yil fiçida bekletmek gerekir viskiyi ve fiçilar yeni degildir, ekseriyetle eski bourbon fiçilari getirilir ve ikinci baharlarini yasarlar. bunun yani sira eski xerez (sherry - ispanya) fiçilari da ikincil bir fiçi merasimi için kullanilir. son zamanlarda farkli aromalar katmak için sauternes (fransa) fiçilar da kullaniliyor. velhasili kelam scotch viski daha karakterli oldugu için ikinci el fiçilar yetiyor ve sadece viskiyi suslemek için kullaniliyor, bourbon ise az karakterli oldugu için fiçi merasimini bir susleme olarak degil, kelimenin olumsuz anlamiyla bir makyaj olarak algilamak dogru olur. bir nevi kotu saraplarin mese aromali olduklarinda super içimli oduklari gibi bourbonlar da makyajli, janjanli içkilerdir.

    tad olarak ikisi arasinda genel fark, scotch viskide (her ne kadar blendlerde daha az belirse de) farkli tahil tadlarini ve maltin dogal tadini alirsiniz, fiçi aromalari daha çok buruna yoneliktir. bourbon'da fiçi busbutun lezzeti olusturmak için kullanildigindan viskiye gore daha tatli, aromali, yuvarlaktir. karakteri belirgin degildir, bir bourbon bir diger bourbon'a ekseriyetle benzer, bir scotch ise - blend degilse tabii, blend, scotch'luga hakarettir - digerinden oldukça farkli, karakterli olabilir.

    edit: ayrica yine pöti burjuvaligimi yapayim, iyi bir bourbon istiyorsaniz labrot & graham'in woodford reserve gayet makul fiyata olaganustu bir aroma veriyor; iyi bir scotch istiyorsaniz, paraya kiyip the glenrothes'un - select reserve ve robur reserve adli dandik serileri hariç - herhangi bir vintage'ini bulun. 1998 yeni çikmis, ucuz diyolla. 1995 gayet makul fiyata bulunuyor, 1991'i artik bulmak zor, 70 euro'dan asagi bulursaniz bobregi satin alin su an altindan bile hizli yukselir serefsiz, havaalanlarina ozel three decades'i bulursaniz delilik yapabilirsiniz (isverenim sagolsun 100 euroluk siseyi hediye etti, bitince siçtik), çok zengin olup 1987'yi bulursaniz almakla kalmayin, su garip resneli geyik'e bir kadeh ismarlayin !

    edit 2: pure, vatted, single malt falan dedik, bir de çogu distillery'nin single cask'lari var, onlari zaten bobregi satsaniz da alamazsiniz, alirsaniz ciger iflas edene kadar içersiniz. aman ha
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap