9 entry daha
  • türkiye'nin pkk gerçeğini iyi kavraması gereklidir. bu örgüt bir çok ayrı unsurun bir arada toplanması sonucu kurulmuştur. bunlardan en önemlileri şunlardır:
    -60 ve 70'li yıllarda sosyalizmin dünyayı etkisi alması sonucu çin ve küba devrimleri pek çok sosyalisti iştahlandırmış, silahlı eylemin başarısı sonucunda yüreklendirmiştir.
    -pkk kürt milliyetçiliğini sonuna kadar iyi kullanmış, şöyle ya da böyle kürtlerin büyük çoğunluğunun desteğini sağlamıştır (militan ve vergi sistemleri sayesinde para olarak)
    -pkk'yı ermenistan, suriye, kıbrıs rum kesimi (ki bir rum yetkilisi "kürdistanın kurulması kıbrısın kurtulması demektir." diyerek bunu açıkça ortaya koymuştur), yunanistan desteklemiş, amerika, rusya gibi ülkeler ise silah satmışlardır.
    -yöre halkı işsiz, aç ve cahildir. gerek zor kullanarak, gerekse kendi ayaklarıyla örgüte katılmışlardır.
    -bölge coğrafik olarak gerilla savaşına müsaittir. adeta bir doğal kale olan kamp yerlerine uzun süre türk ordusu girememiştir. pkk bölükleri bu kamp yerlerinden dışarı sızarak eylemlerini gerçekleştirmiş, yolları mayınlamış, ve kampa geri dönmüştür. uzun süre buna bir çare bulunmamıştır.
    bu kadar etkenin bir araya geldiği durumda, dünyada isterse abd ordusu gelsin, bu durumla başa çıkmak zor bir iştir. 1992'de en güçlü zamanını yaşayan pkk, burada bir ilçeyi saatlerce elinde tutacak kadar da güçlenmiştir. fakat türk ordusu, gerçekten büyük bir iş başararak güneydoğudaki bütün pkk kamplarını 2-3 sene içinde imha ederek bölgeden pkk'yı silmiştir. pkk anca siyasi karışıklıkla boğuşan ırak'ta tutunabilmiştir.
    askeri başarısızlıktan sonra örgüt yeni hedefini siyasal bağımsızlık mücadelesi olarak belirlemiştir. bununla ilgili olarak güneydoğuda ve avrupanın bir çok ülkesinde propaganda faaliyetleri yürütmektedir. yine silah başına geçmekle ilgili çağrıları ise komiktir, çünkü 10 sene önceki güçle başarılamayan şeyi bugün başarmaları imkansızdır.
    bununla birlikte pkk sorunu bölgede uzun yıllar devam edecektir. bölge şu anda acınacak haldedir. çatışmalar yüzünden bölgeye hiç yatırım yapılamamış, tersine pkk üretim yapılan yerleri vurmuştur. cahil ve aç olan halk kesinlikle "tc" hükümetine güvenmemektedir. dolayısıyla, evet pkk defteri kapanmıştır, ama ankara'daki kafalar değişmediği sürece er ya da geç yine önümüze sunulacaktır.
3696 entry daha
hesabın var mı? giriş yap