247 entry daha
  • degisiklik oldu. oldu da ne oldu? hangberry'i kapatma karari aldim.

    eksi sozluk ve sub-etha arasindaki iliski ara ara hakkinda yazip cizdigim garip bir iliski.

    sadece eksi sozluk yazarlarina yonelik olmayan veyahut onlara bir ayricalik vermeyen herhangi bir uygulama sub-etha'ya dahil olamiyor, bu kriterler de yeterli degil, sozluk ekibi tarafindan kabul gormesi de gerekiyor.

    nihayetinde eksi sozluk bir platform ve siz bu platforma yonelik olarak "herhangi bir gelir, ayricalik vb gibi unsur" gozetmeksizin vaktinizi ve emeginizi ortaya koyarak birseyler gelistiriyorsunuz. yapmanizdaki genel motivasyon ortami seviyor olmaniz, sizin de bu platforma katki saglamak istemeniz veyahut ilgi cekmeyi seven biri olmanizdan oturu mesaj isiginizin uygulama sayesinde daha sik yanmasini saglamaniz, kari kiz kaldirma arzunuz, ortamlarda saygi gorme egonuz gibi onlarca sebepten herhangi biri olabilir.

    vakit ve emek harcayarak bir seyler gelistirdikten sonrasinda gelistirmeyi yaptiginiz platformun destek icin biseyler yapmak soyle dursun kostek olmaya basladigini gordugunuzde sogumamak pek mumkun degil.

    sozluk kafasina gore birseyleri degistirdigi icin cakilan uygulamalar ve bu uygulamalarin gelistiricilerinin harcadigi vakit nice, haber vermeden yaptigi degisiklikler nedeni ile cope giden var. sub-etha ve sozluk organik olarak birbirine bagli olmasina ragmen sozluk sub-etha'yi sahiplenmedigi gibi umursamamayi tercih etti ve kendi adima ben bundan cok uzun zamandir rahatsizim.

    nihayetinde geldigimiz noktada eski sozluk yapisinda yer alan "random baslik getirme" fonksiyonu ansizin antige login sarti getirilmesi sebebi ile ortadan kayboldu (evet workaround'lar var ama o workaround'a vakit harcadiktan 2 gun sonra da antik kapanirsa hersey yine cop), yeni tasarim/yapida ise boyle bir fonksiyon yok.

    ha nedir? vakit harcanarak basliklar indekslenip calismasi saglanabilir ama ben bir gelistirici olarak vaktimi ve emegimi harcadigim platformun da biraz olsun umursamasini, 40 yasina gelmis insanlarin birbirleri ile iletisim kurmasini, alt yapida gerceklesecek degisikliklerden etkilenebilecek epi topu 11 tane uygulamanin gelistiricilerine en azindan 10 gun onceden haber verilmesini beklerdim (tabi, ismet kim ki?).

    bizler de uygulama gelistiriciler olarak bizi tercih eden kullanicilara yasatmaya calistigimiz deneyimin citasini bir tik olsun yukarida tutma sansi elde ederdik. olmadi, onun yerine "haydaaa bozdum ben bunu" entry'leri ile haberdar olduk uygulamalarimizin bizzat sozluk ekibi tarafindan calismaz hale getirildiginden.

    bu kadar vurdumduymaz ve umursamaz tavra karsilik ben kendi adima sozluk/sub-etha yapisi icin daha fazla vakit ayirmak istemiyorum. nihayetinde bir amme hizmetidir, tesekkur ya da takdir zaten beklenmiyor, kullanicilar begenilerini ve takdirlerini bugune kadar giris yapan 13075 kullanici ile, oynadiklari 1.099.595 (evet, yaklasik bir milyon yuzbin) oyun ile, harcadiklari 6.648.765 (ve evet, yaklasik alti milyon altiyuzelli bin saat) saat ile gostermis durumdalar. bir gelistirici acisindan en buyuk takdir budur. fakat ana platformdan beklenmeyen takdire karsilik platformun yok saymasi, hice saymasi, umursamamasi ve kostek olan yaklasim sergilemesi benim kendi adima hazmedebilecegim birsey degil.

    daha onceden de bir kac unsurda degindigim uzere, vizyon ve anlayis olarak ayni yone bakmiyoruz.

    uzun lafin kisasi, hangberry bugun itibariyle kapandi arkadaslar.

    umarim yasadigi sure boyunca guzel vakit gecirtebilmis, sizleri eglendirebilmistir.

    farkli platformlarda, degisik veri tabanlari ile gorusmek uzere.

    esen kalin.

    -nyks

    hang-kafama sikar giderim!-berry.
75 entry daha
hesabın var mı? giriş yap