5 entry daha
  • incil, tanrı'nın isa'yı günahları bağışlayan kurtarıcı olarak gönderildiğini müjdelemekle başlar. isa'nın kendisi "tanrı'nın sözü" başlı başına tanrı'nın bildirisidir. yaşamı, öğretisi ve mucizeleri incil'in ilk yarısını oluşturmaktadır.

    tanrı bildirisi tektir. tanrı, isa'nın dört izleyicisini bizim için isa'nın yaşamını kaleme almaya yöneltir. elbette ki dört yazar farklı görüş açılarından yazmaktadırlar. ama farklı görüş açılarından yazılan metinler, bir resmin parçaları gibi birbirini tamamlar. isa'nın yaşam ve öğretisini bir bütün olarak gözler önüne serer.

    matta incili'nin yazarı, levi diye bilinen matta'dır. isa'nın izleyicisi olmaya çağırıldığında vergi görevlisiydi. kitabı yazmaktaki amacı, isa'nın yaşamını, ölümünü ve dirilişini anlatmaktır. özellikle isa'nın peygamberlerce geleceği bildirilen ve yahudilerce uzun zamandır beklenen mesih olduğunu göstermek ister. bunun için isa'nın gelişiyle gerçekleşen peygamberlik sözlerinden alıntılara yer verir. isa'nın kurtuluş müjdesinin tüm uluslar için olduğunu ayrıca vurgular.

    matta, isa'nın soyağacına ilişkin bilgiler vermekle başlar. isa'nın vaftiz oluşunu ve şeytan tarafından nasıl sınandığını anlattıktan sonra, o'nun faaliyetlerine geçer. kendisine gelen hastaların tümünü iyileştirdiği bazı olayları kaydeder. belirli hastaları iyileştirmesinden ve diğer mucizelerinden de söz eder. bununla beraber ağırlık, isa'nın beş temel bölümde toplanan öğretisine veriliyor. bu öğretinin odağında göklerin egemenliği bulunuyor. göklerin egemenliği, incil'in diğer kısımlarında tanrı'nın egemenliği diye de geçer. isa'nın ilk gelişiyle başlayan bu egemenlik, o'nun kral olarak dönüşüyle tamamlanacak. günahlarından dönüp isa'yı izleyenler, 'egemenliğin çocukları' olurlar. bunlar isa'nın özellikle dağdaki konuşmada açıkladığı yeni yaşama çağırılıyorlar. örneğin ön planda bulunmak yerine başkalarına hizmet etmeyi amaç edinmeliler; gösterişe kapılmadan iyilik yapmalılar; bağışlayıcı olmalılar; canları pahasına da olsa isa'yı izlemeliler.

    isa, sözleri ve eylemleri arasında büyük uyumsuzluklar olan yahudi din önderlerini şiddetle eleştirir. onlar için diyor ki, "göklerin egemenliğinin kapısını insanların yüzüne kaparlar; ne kendileri içeri girerler, ne de girmek isteyenleri bırakırlar." buna karşılık isa, doğru kişileri değil, günahkarları çağırmaya geldi. isa ayrıca çağın sonu, kendisinin ikinci gelişi ve son yargı konusunda açıklamalarda bulunur; izleyicilerinin bütün bu olaylara hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatır. isa'nın kimliğine gelince, matta imalı ama kesin konuşur.

    son bölümler isa'nın ölümünü ve dirilişini anlatır. ondan önce isa, nasıl öleceğini tekrar tekrar açıklar. son yemeğinde "kanım... günahların bağışlanması için birçokları uğruna akıtılan antlaşma kanıdır." der. uzun zamandan beri onu öldürmeyi tasarlayan yahudi önderlerin eline teslim edilir ve çarmıha gerilir. ölür ve üç gün sonra dirilir. kitap isa'nın izleyicilerine verdiği ünlü son buyruğuyla noktalanır: "gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana verildi. bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin."
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap