2 entry daha
  • ing.; muslim brothers.

    müslüman kardeşler 1928'de kurulmuştu. roda adası ve kahire’de genç müslümanlara islam tarihi, kuran’ın meali konusunda ders veren ve müminleri hak yoluna davet eden bir oluşumdu. halktan topladıkları para yardımlarıyla kısa sürede güçlendiler. mısır filistin'de israil'e yenildikten sonra bile, mücahitleri sina'da savaşmaya devam etti.

    ıı. dünya savaşı bitiminde örgüt üyelerinin sayısının 200.000 olduğu tahmin ediliyordu. mısır'ın içine düştüğü çalkantılı günler, polis şefinin bir suikaste kurban gitmesiyle daha da beter bir hale geldi. başbakan suikasti müslüman kardeşler'in düzenlediğini düşünerek örgütün yok edilmesi emrini verdi. bundan sonra işler daha da karıştı...

    yeraltına inen müslüman kardeşler eylemlerini sürdürdü. yapılan baskınlarda tabancalar, patlayıcı madde ve otomatik silahlar ele geçiriliyordu ama çöldeki gizli kamplarda sayısız müslüman kardeşler üyesi eğitim almaya devam ediyordu.

    müslüman kardeşler’in resmi olarak dağılmasından tam üç hafta sonra 28 aralık günü, başbakan nukrashi bürosuna giderken yolda polis kılığına girmiş bir müslüman kardeşler üyesi tarafından öldürüldü. cinayetten iki ay sonra kral faruk’un gizli polisleri müslüman kardeşlerin kurucusu hasan el banna’yı buldular ve vurdular. söylentilere göre faruk’un adamları hasan el banna’yı kanlar içinde kahire sokaklarına atmışlardı ve banna can çekişerek ölmüştü. hasan el banna mısır’ın en önemli adamlarından biri sayılıyordu. derinliği, zekası, güçlü inancı ve hitabet yeteneği ile ünlüydü. ne tuhaftır ki kendi adamlarının başlattığı suikastlerin kurbanı kendi olmuştu.

    (piramit yolunda askin ve devrimin hikayesi adlı kitaptan)
221 entry daha
hesabın var mı? giriş yap