57 entry daha
  • kapitalizmin yuttuğu devlet.

    fdj adıyla kurulmuş "özgür alman gençliği" kurumunun çok güzel marşları vardır. misal:

    buyrunuz

    doğu almanya ekonomisi en iyi sosyalist devlet olmasına rağmen trabi marka bir araç için 10 yıl sıra beklenilen bir memleketti. hatta bununla ilgili şöyle komikli-şakalı bir video bile var:

    izleyiniz

    videoda görüldüğü üzere doğu alman vatandaşımız gayet naif ve saf. bu tür insanlar doğu'da gerçekten çok fazla ama doğu'da yabancı düşmanlığı çok yüksek seviyelerde. bunun nedeni de doğu almanlar'ın yabancılara pek aşina olmaması. her ne kadar rus, vietnamlı, kübalı ve hatta kuzey koreli öğrenciler buraya okumaya gelmişler ve burada kalmışlarsa da toplumla pek içli-dışlı olmamışlar. bir de wladimir kaminer(yazar) gibi ünlü yahudiler var ki, duvar yıkılmadan önce sscb'den kaçıp buraya yerleşmişler.

    frankfurter oder, dresden, rostock, leipzig, potsdam ve doğu berlin eski doğu almanya illerinden gezmiş olduklarım. potsdam tamamen berlin'in yuttuğu bir şehir olmuş. şehiriçi olarak kullanılan bir s-bahn ile berlin'den potsdam'a gidebiliyorsunuz zaten, birbirine çok yakın iki şehir. batı, yani kapitalist ruh potsdam'ı çoktan yutmuş fakat aynı şey doğu berlin için geçerli değil.

    demir perdenin en gelişmiş memleketinin kapitalizm tarafından dönüşümünü çıplak gözlerle hala görmek mümkünken gidip oraları gezin derim ben. gitmeden önce biraz da araştırma yapın. ben buradan yazmaya devam etmeyi planlıyorum, bu entry'i de carhead arkadaşımızın ricası üzerine yazdım. bilgilerim ölmeden daha da yazarım; umarım.
83 entry daha
hesabın var mı? giriş yap