4 entry daha
  • etimoloji: yapracık, kelime itibarıyla tam olgunluğa erişememiş yaprak anlamına gelir. sıcak mevsimleri tam yaşayamayan ağaçlar yaprak değil yapracık; çiçek değil çiçecik açar.

    tarihçe: tarih boyu birçok köklü medeniyete ev sahipliği yapmış yapracık'ta hititlerden friglere, ahamenişlerden galatlara, romalılardan osmanlılara kadar birçok millet fink atmış; yapracık'a bir şeyler katarak medeniyeti zenginleştirirken, kurulu ve ileri düzey gelişmişliğe sahip yapracık'tan da bir şeyler somurmuşlardır bünyelerine. ikinci dünya savaşı sırasındaki rus istilası sonrası yapragrad olarak anılan şehir, toki yerleşimlerinin tomurcuklanmasıyla tokigrad olarak da anılmaya başlamıştır.

    coğrafya: dört bir yanı dağlarla çevrili bir cennet adası olan yapracık, ankara'nın yüksek yerleşimlerindendir. killi ve çamurlu toprağı nedeniyle, her yağmur sonrası eprimiş bir bulamaç halini alan yamaçları, baharın gelmesiyle tam yeşermeye yüz tutacakken, civardaki barbar köylerden gelen koyun sürüsü akınları sebebiyle her daim kahve tonlarındandır.

    iklim: yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. sıcaklık, kış aylarında mevsim normallerinin 7 derece altında; yaz aylarında da mevsim normallerinin 5 derece üzerinde seyreder.

    bitki örtüsü: yapracık'ın hakim bitki dokusu çalı çırpıdan oluşur. barbar koyunların hışmından kurtulabilen çimenler de bitki örtüsünün yeşil tonlarını oluşturur. yeni yeni tomurcuklanmaya başlamış ağaç dalları ne yazık ki yıllardır yeni yeni tomucuklanmaya başlamış bir şekildedir. haşin mevsim koşulları nedeniyle otsu bitkiler hastalıklı bir görünüm çizerken, bir yıllık odunsu bitkilerin ömürlerinde, muadillerine göre %20 - 40 oranında bir azalma vardır.

    yönetim biçimi: 18. yüzyılın hakim yönetimlerinden aydınlanmış despotizm" yönetiminin benimsendiği yapracık diyarında valiler merkezi otorite tarafından atanmaktadır. vergiler ve yarlıklar ilgili kanunla düzenlenir. kırtasiye giderleri fazladır. coğrafi yayvanlık sebebiyle farklı etapların farklı belediyelere bağlı olduğu yapracık'ta tekfurlar fahiş fatura okuma fiyatları, gecikmiş müdahale ve yetersiz çevre düzenlemeleri sebebiyle yapracık ahalisinin tepkisini çekmektedir.

    nüfus: dünyanın en kozmopolit yerleşimlerinden olan yapracık'ta yetmiş iki buçuk milletten insan görmek pekala mümkün. ülkemizin mozaik mi mermer mi olduğu münazaraları devam ededursun, çeşitkeş kültürel yelpazemizin en güzide şekilde yansıdığı bir meskendir. sakinler, fakir - zengin, cahil - tahsilli demeden, kışın akünün donması, köpek çetelerinin saldırılarına maruz kalma, kargoların ancak perşembe günü teslim edilmesi gibi dünyevi dertleri birlikte çektiğinden, sınıf ayrımının en az yaşandığı, belki de hiç farkedilmediği ütopik bir dünyadır yapracık.

    ekonomi: yüzyıllar boyunca kadim ticaret yolları üzerinde bulunmuş olan yapracık, coğrafi keşiflerle ticari rotaların değişmesi ve buharlı makinenin icadıyla insan iş gücüne olan ihtiyacın azalması sebebiyle önemini kaybetmiştir. mimari şaheser sayılan nice kervansaraylar bakımsızlıktan çürümeye yüz tutmuştur. bu ekonomik çöküntü halinden çabuk sıyrılmayı bilen yapracıklılar çevre yerleşimlerle ilişkilerini sıkılaştırmış, vizeleri kaldırmış ve ticaretini görülmemiş bir hızla artırmıştır. kriz yapracık'ı teğet geçmiştir elhamdülillah. ticari faaliyetler haricinde, verimli volkanik araziler üzerinde kurulu şehircikte tarım yapılmakta ve dünyada eşi benzeri zor bulunur mikroklimatik özelliği sayesinde avokado, kivi, patates, pırasa, kayısı, üzüm ve gül ve hatta palmiye gibi envai çeşit meyve/ sebze tarımına evsahipliği yapmaktadır. hayvancılık sınırlıdır. çayır ve otlaklar genellikle çevre köylerin küçükbaşlarının beslenebilmesi için kiraya verilir. ipek, baharat ve kürk yolları bu güzide yerden geçmekte olup, yerlilerin geçim temellerindendir.

    turizm: cennet vatan yapracık, tıpkı diğer bütün sektörlerde olduğu gibi, turizm sektöründe de öncü konumunu korumaktadır. barındırdığı aquaparkı yaz turizmi için vazgeçilmezlerdenken, hafif karlı havalarda buz tutan yaman yokuşları kış sporları için son derece uygundur. bir nevi, araba ve otobüslerle oynanan curling gibidir yapracık yamaçları. sahip olduğu yegane sağlık ocağıyla bölgenin sağlık turizmine katkı sağlayan yapracık'taki büyük salonlar, kongre turizmi konusunda da ilçemizi öne çıkarmaktadır. ayrıca, henüz yeni bir sektör olmasına rağmen, sis turizmiyle de civar yerleşimlerden önemli sayıda turist, bölgeye akın etmektedir. bir gelen, sis nedeniyle bir daha geri dönememektedir.

    eğitim: küçük sınırları içinde kocaman bir üniversite barındıran yapracık tam anlamıyla bir öğrenci şehridir. adı çankaya olan ama ne hikmetse etimesgut, sincan ve yenimahallenin kesiştiği gri bir alanda yer alan üniversitede okuyan öğrenciler toki konutlarının ekmeğini yer ve ayda 200 lira gibi komik rakamlarla kızlı-erkekli öğrenci evi geleneklerini her keseye uygun bir şekilde devam ettirirler.

    ulaşım: karlı havalarda yokuş aşağıya kayarak ve dolayısıyla ücretsiz olarak gerçekleştirilen ulaşım faaliyetleri, düz arazilerde sokak köpeklerinin kızaklara sürülmesiyle biraz daha meşakatli bir hal almaktadır. bölgeye orta sıklıkta uğrayan 120 numaralı otobüsü istila eden liselilerin, üç dakika içinde inecek olmalarına rağmen, kendilerinden yaşça büyüklere yer vermemeleri, yapracık ulaşımındaki ahlaki sorunları gündeme getirmekte ve yeni neslin aldığı bu amorf biçimin ciddi biçimde sorgulanmasına sebep olmaktadır.

    falanlar filanlar.
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap