6 entry daha
  • aslen tunceli mazgirtlidir. doğum yeri elazığ, palu, erturan köyüdür.1953'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. tkp/ml-tikko kurucularındandır. aynı zamanda tikko'nun ilk komutanlarındandır. 24 ocak 1973'de tunceli'nin çemişgezek ilçesinin vartinik köyü mirik mezrasında jandarmalar ile girdiği çatışma sonucu öldürülmüştür.

    24 ocak 73 türkiye proletaryasının önderlerinden ibrahim kaypakkaya yoldaşın yaralandığı ve ali haydar yoldaşın katledildiği ve tarihe vartinik direnişi olarak geçen gündür.

    ali haydar yoldaş öğrencilik yıllarında devrimci mücadeleyle tanıştı ve 1972 yılında tkp-ml hareketinin kuruluşu çalışmalarını omuzladı.

    ibrahim kaypakaya ile birlikte tkp/ml hareketi kurucu militanıdır ali haydar yıldız yoldaş.devrimci çalışmalara katılan dersim'in yiğit evladı ali haydar, 1973'ün 24 ocak'ında vartinik'in mirik mezrasında yoldaşlarının kaçmasını sağlamak için giriştiği çatışmada, ibrahim yoldaşı yaralanırken kendisi de şehit düştü. 12 mart faşizmi onun kararlılığından hiçbir şey eksiltmedi. 1972'de dersim halkına uygulanan teröre karşı dişe diş militanca karşı durdu. o, boyun eğmez tavrı, ölümü hiçe sayan kararlılık ve özveriyi yaşamda uygulayan cesur bir komünistti. halka ve örgüte bağlılığın,düşmana karşı uzlaşmaz savaşçılığın timsali olan ali haydar yıldız yoldaş kavgamızda yaşıyor, yaşacaktır.24 ocak 1973'ten bugüne milyon milyon doğdu ali haydar yıldız. dilden dile, yürekten yüreğe, bilinçten bilince devam etti mücadelesine ve yaşadı!

    katledilişinin 41.yılı.. kırmızı gül kan içinde..
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap