1 entry daha
  • ııı. napolyon zamanında haussmann paris şehrini yeniden inşa etmiş. sene 1853-1870 yılları arası. paris'i tabiri caizse yeniden yıkıp yapmış. hatta notre dame'ın bile yıkılması gündeme gelmiş. victor hugo'nun notre dame'ın kamburu isimli romanını bu sebeple yazdığı meşhurdur.

    simetrik bir şehir olan paris'te, alternatif ulaşım aracı olan geniş metro ağı ve geniş caddelerle beraber her iki yanda uzanan aynı boyda benzer cepheli binalar bulunur. paris belki de tüm bu mirasını ve bu kadar çok turist ziyaretini baron georges-eugène haussmann'a borçludur.

    ııı. napolyon'un ikinci imparatorluğu ilan ettiği dönemde finansal desteği de arkasına alan haussmann'ın geniş caddeler tasarlamasının tek sebebi estetik ve ileri görüşlülük değildir tabiiki. ihtilaller yaşayan fransız idaricilerini en çok zorlayan, tek kişinin bile zor geçebileceği sokaklar ve burada kurulan sokak barikatlarıydı. geniş caddeler sayesinde bu sebep ortadan kalkmış oluyor. sefiller romanından konu edilen ihtilal'de sokak barikatlarının arkasında hikaye edilen mevzuları okuyanlar bilirler.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap