10 entry daha
  • şeyh bedreddin aile olarak mevlevi meşrebdenmiş. tasavvufi anlamda ise ibn arabi rahlesinin önünde diz çökmüş. ama olasılıklar gündeme geldiğinde bu eğilim bektaşi bir anlayışla kaynaşarak ortaya tuhaf bir sentez çıkmış. böyle bir hareketin temsilcisi şey bedreddin...
    doğum tarihi ve yeri bakımından avrupa'da doğan birinci nesil müslüman türklerden olduğu muhakkak. bir akıncı gazisi ile hıritiyan bir hanımefendinin evladı olarak dünyaya gelen bedreddin, osmanlı-türk aleminde çok sipesifik bir role münhasır yer edinecekti, yıllar sonra tabi...
    bugün hala müridlerinin varlığından söz ediliyor. bulgaristan'da... makedonya'da... trakya'da... bektaşiler aracılığıyla arnavutluk ve balkanlar'da tasavvuf üzerinde oluşturduğu etki halen devam ediyormuş.
    türkiye'de, yani cumhurşyet türkiye'sinde de ne hayırsa, son elli yıldır bir şeyh bedreddin muhabbeti almış başını gidiyor. salon marksistleri tarafından pek sevilip itibar ediliyor... allah lafını duyunca vücudundaki cerahat zuhur eden nedere cenabet adam var şeyh bedreddin'e hürmet ediyor. bir islam fıkıh alimi olan bedreddin'in sevilmesine hoş bişey diyecek değiliz. eleştirenler de başımızın üstünde... ama bodoslama muhabbet gösterileri, sahiplenmek falan... bu cehaletle. bedreddin'in mevcut sistem (osmanlı) tarafından öldürüldüğünü bilirler. ama bedreddin kimdi kardeşim? bundan haberiniz var mı?
    onun durumu güneydoğu avrupa'daki islam'ın ideolojik özgünlüğünün anlaşılmasında en etkili bir anahtar pozisyonunda olabilecekken bu adamlar bunu hiç merak etmezler... gündemlerine almazlar. balkanlar'da islam 500 yıl boyunca kaldı. nasıl yaşadı kardeş? hıristiyan halklarıyla iç içe kaldı.kültür kaynaşmacılığı ve doktrin bağdaştırmacılığı halinde yaşadı. denge oluşturuldu... cemaatler arası konsensüs sağlandı. bu süreçte bedreddin'i bedreddin yapan şeydi tesirli olan.
    ama salon marksistleri onun öldürülmesinin romantizmiyle osura osura edebiyat yapmaktan öte gidemiyorlar.
    balkanlara gelince... hmm bunu da başka bir başlıkta inceleyelim efendim....
167 entry daha
hesabın var mı? giriş yap