341 entry daha
  • sözleri adeta bıçak etkisi yaratan alman bir filozof, yazar ve eğitmendir.

    * dünyanın en yoksul insanı, paradan başka hiçbir şeyi olmayandır.

    * alışkanlık zincirleri, önce duyulmayacak kadar hafif ,sonra kırılmayacak kadar güçlü olur.

    * kibar ve dostca davranarak insanları esnek ve itaatkar yapabilirsiniz: bu yüzden sıcaklık balmumu için neyse kibarlık da insan doğası için odur.

    * birisi sizin için gerçekten çok değerli ise, bunu ondan sanki bir suçmuş gibi gizleyin. bu hoş birşey değildir ama doğrudur. çünkü , bırakın insanları, köpekler bile büyük dostluklara katlanamazlar.

    * mutlu bir hayat olanaksızdır; insanın başarabileceği en iyi şey kahramanca bir hayattır.

    * ınsanlarla kurulan neredeyse bütün bağlar bir kirlenme, bir pislenmedir. ait olmadığımız acınası yaratıklarla dolu bir dünyaya indik. daha iyi olan az sayıda insana saygı duymalı ve değer vermeliyiz; gerisine talimat vermek için dünyaya geldik, onlarla arkadaş olmak için değil.

    * evlenmek, haklarını ikiye bölmek ve görevlerini ikiye katlamak demektir. ( ne kadar da doğru )

    * başkalarının fikirlerine aşırı derecede önem vermek, herkeste var olan bir manyaklık.

    * çok insan kafaları olmadığı için kafayı bozmuyor.

    * dünyanın özü kötüdür. yapılması gereken en iyi şey yaşam istencini reddetmektir.

    * şu dünyayı tanrı yarattıysa, onun yerinde olmak istemem doğrusu. çünkü, dünyanın sefaleti yüreğimi parçalar.yaratıcı bir ruh düşünülürse, yarattığı şeyi göstererek ona şöyle bağırmak hakkımızdır: "bunca mutsuzluğu ve bu üzüntüyü ortaya çıkarmak uğruna, hiçliğin sessizliğini ve kıpırdamazlığını bozmaya nasıl kalkıştın?

    * doğuştan gelen tek bir yanılgı vardır. o da mutlu olmak için burada olduğumuzu sandığımızdır.

    * hakikat, onu arzu etmeyenin boğazına sarılan bir fahişe değildir. hatta o kadar çekingen bir güzeldir ki, onun için herşeyini feda etmiş olan bile onun lütufundan emin olamaz.

    * tüm sınırlamalar kişiyi mutlu kılar. görme, etki ve temas alanımız ne denli dar ise o denli mutlu oluruz; ne denli geniş ise o denli sıklıkta kendimizi azap içinde ya da ürkütülmüş duyumsarız. çünkü bu alanla birlikte kaygılar, istekler, ürkünç şeyler de çoğalır ve büyür

    * bir insanın kendine ait olan, onu yalnızlığa giderken eşlik eden ve kimsenin ona verip ve kimsenin ondan alamayacağı şey: bu, sahip olduğu her şeyden veya onun başkasının gözünde ne olduğundan çok daha esaslıdır.

    * aşık olan herkes sonunda zevke ulaştıktan sonra olağandışı bir düş kırıklığı yaşayacaktır; ve bu kadar büyük bir özlemle arzuladığı şeyin diğer cinsel tatminlerden daha fazla bir şeye neden olmadığını görüp şaşkına dönecek, böylece kendisini bu ilişkiden fazla yararlanmış olarak görmeyecektir.

    * şükür ki yüz tane ahmak bir araya gelse bir tane akıllı adam etmez.

    * kısa süre sonra kurtların bedenimi yiyeceği düşüncesine dayanabiliyorum, ama felsefe profesörlerinin benim felsefemi kemirdikleri düşüncesi ürpermeme neden oluyor.

    * ınsanoğlu benden hiç unutamayacağı birkaç şey öğrendi.

    * yahudiler yalancıların üstadlarıdır.
1614 entry daha
hesabın var mı? giriş yap