129 entry daha
  • fraksiyon.org yazısı hakkında öyle çok derin derin tartışmaya gerek yok aslında. birbirine cevabı bilinen sorular sormaktan vazgeçmeyen solumuz bundan ne kadar çok hoşlansa da...

    halkların demokratik partisi bir halkların demokratik kongresi projesidir. sebebi ise seçim yasasıdır. bir ortak mücadele aracı (yani bildiğimiz cephe) olarak ortaya çıkan hdk'nın seçimlere de girebilmek için seçim yasası'nın mecbur tutması nedeniyle kurduğu bir partidir, (şu anki yasal durumda bir kongre-platform ile seçimlere girilememekte) defalarca dillendirilmiştir. yazarın katıldığını vurguladığı kongrede de belirtilmiştir. bu açıdan yazarın da tanımladığı "cephe" kavramına cuk oturur. sanırım yazar o sırada kendini halaya kaptırmış.

    hdk-hdp'nin neden sosyalist olması gerektiğini hala daha anlamadım ben. hem sosyalist olsa sosyalistim der. sosyalizm ayıp bir şey mi? kim neden utansın? bir sosyalist bunu söylemekten zaten çekinemez. sosyalistlerin sadece sosyalistlerle cephe örgütleri kuracağını kim ne zaman şart koştu? ben mi kaçırdım?

    sosyalistlerin hdp içerisinde olması hdp'yi sosyalist yapmaz. doğru tespit. peki hdp'nin sosyalist olmamasının bir hdp'linin sosyalist olmayacağı (ya da tersi) anlamına gelmesi neden?

    demokrasi mücadelesi'ni burada bir ayırmak gerekiyor. işçi sınıfının iktidar mücadesinden farklı bir alan bu. ancak bir o kadar da bütünleyicisi, ayrılmaz bir parçası. sınıf partisi, türkiye'nin anti-kapitalistlerinin bir birliği olma çabasındaki hdp'ye ülkenin acil demokratik sorunlarının çözümünde araç olsun (ki buralardan sınıfın elini güçlendirsin, ona alan açsın) diye katılabilir. başka bir bileşenin başkaca bir hedefi olabilir -ki vardır, hdk'nın programı ile çelişmediği sürece bir sıkıntı yaratmaz. zaten amaç da bu.

    bir diğer eleştiri ise "emek" vurgusunun yapılmaması: hdk hangi işçi direnişine, hangi greve, hangi sınıf hareketine sahip çıkmamış? duyarsız kalmış? işçinin, emekçinin hangi talebi görmezden gelinmiş? hangisi meclis kürsüsünden dillendirilmemiş?

    yine de bu zayıflık eleştirisine katılırım. evet bir eksikliktir. tek çözümü hdk içerisinde sınıf hareketinin daha güçlü olmasıdır. bu zayıflık genel anlamda türkiye'de sınıf hareketinin içerisinde bulunduğu buhrandan ayrı da düşünülemez. ancak bir sosyalist de kürt hareketine "ama siz çok güçlü oldunuz" dememelidir. "kürt hareketi bizi yutar" gibi bir gerekçeyi ortaya atana ise ancak acınabilir.

    bi de yasal parti filan, 2014 yılında bunları tartışamayacağım. keşke 10 yıl önce olsaydı, doyasıya tartışırdık.
4461 entry daha
hesabın var mı? giriş yap