3 entry daha
  • george orwell'ın da birçok kitap sever gibi ödünç aldığı kitapları geri vermediğini itiraf ettiği kitabı.

    kitabın ana hatlarını sahaflık yaptığı dönemde elde ettiği izlenimleri oluşturmakta. insanların sigaraya veya diğer zevklerine harcadıkları zaman ve parayı,kitaplara harcadığı zaman ve para ile karşılaştırıyor tabi o kıvrak zekası ile. tam bu noktada da kendi kitap profilini açıklarken ödünç aldığı kitapları geri vermediğini itiraf ediyor ve fakat şöyle bir açıklaması var kabaca tabirle "ödünç alıp geri vermediğim kitaplar,benden ödünç alınıp geri verilmeyen kitaplarla hemen hemen kendini dengeliyor o yüzden sorun yok"

    özellikle kitabın "yazının korunması" başlıklı bölümünde,totaliter rejimlerin yazarları nasıl etkilediği,edebi eserlerin ve düşüncenin nasıl önüne geçtiğini çok güzel örneklerle ve keskin eleştirilerle açıklıyor. bu bölümleri okurken mevcut günlerde baskısını iyice hissettiren otoriter rejim,sansür ve artan baskının hakim olduğu ülkemi düşündüm uzun uzun sanki yazar bu günlerimize ışık tutmak istemişçesine yazmış ta ne olacağını alında görün der gibi.bu totaliterizm ve otoritenin insana inanç çağından çok bir şizofreni çağı vaat ettiğini belirtiyor.burada iğneyi sisteme-yönetime batırırken her zaman yaptığı gibi çuvaldızı aydınlara-bilim adamlarına entellektüellere batırıyor.

    günümüz siyasetine,ülkemizdeki düşünce özgürlüğüne karşı yapılan baskılarına yakından tanık olup ve üstüne birde orwell hayranı iseniz bu iki tadı aynı satırlarda bulmak için okumanız tavsiye edilecek kitaptır
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap