6 entry daha
  • bu gece if istanbul 2014 kapsamında izlediğim ilginç film. ilk yorumunu yazmak da bana düştü sanırım.

    filme gitmeye karar vermeden önce yönetmeninin çok sevdiğim massive attack ve radiohead gibi grupların kliplerini çeken jonathan glazer olduğunu biliyordum ve aradan geçen uzun süre sonucunda bunu unutmuştum. sonra sözlük sayesinde bunu tekrar hatırlayınca, şöyle bişi geldi aklıma filmi özetlemek için: karma police klibi + kubrick etkisi + rahatsız edici yine kubrick soslu müzik. evat.

    açıkcası, yönetmenin dışında filme gitmemin diğer bir önemli sebebi ise -platoniğim- scarlett johansson'dı, filmografisine değişik bir rol eklemiş bu filmle, çok da zor olmayan bir rolün altından iyi kalkmış denebilir.

    filme gelecek olursak, filmin senaryosu bir cümle ile özetlenecek bir şekilde, yok yani. zaten yönetmenin de böyle bir derdi yok. adam sinematografi hastası klip yönetmeni kökenli biri, altta verdiğim röportajında da dediği gibi takmamış senaryoya şuna buna. havada kalan şeyler var, önemsiz önemsiz.

    filmin en iyi yanları, imajlar, çekimler ve deneysel işlerdi. eminim ki salonun %80'i mutsuz ayrılmıştır filmden. ben de beklediğimi tam olarak alamadım, ama en azından çok iyi ve değişik bir sinematografi görmüş olduğum için mutluyum. 90'ların o deneysel klip yönetmenlerinin işi gibi hani. (bkz: michel gondry) *** film müziği ise olması gerektiği gibi, rahatsız edici.

    sonuç olarak, 10 üzerinden 5'lik bir film gibi. ışıkları kapatıp, kulaklığı takıp, sabaha karşı bilgisayardan izlemelik ve gerilmelik; üstüne bir de scarlett'i kabusta (?) görmelik bir film gibi geldi bana *. beğenene saygım sonsuz. değişik bir deneyim. iyi seyirler.

    not: film venedik film festivalinde yuhalanmış. yuh be, o kadar da değil yahu, ayıp ettiniz venedikliler. http://bonemagazine.com/…/interview/jonathan-glazer (yönetmenin verdiği cevapta olayı yine kubrick'e bağlaması da ibretlik, okunası bir röportaj)

    --- spoiler ---
    not 2: imdb'de şöyle bir bilgi var: ''the men lured into the van by scarlett johansson's character were not actors. jonathan glazer had hidden cameras installed in the van and only informed the men afterwards that they were in a movie.'' yani scarlett'in arabasına binen otostopçular rastgele insanlarmış ve haberleri yokmuş çekim olduğundan. tamam, günlük yaşam görüntüleri filan böyleydi, röportajta da bahsedilmiş. fakat burada bahsi geçen otostopçuların olayına pek ihtimal vermiyorum işte. özellikle hasta olan otostopçu... makyaj değil miydi suratı? böyle bir rastlantı olabilir mi? ilginç.
    --- spoiler ---
136 entry daha
hesabın var mı? giriş yap