8 entry daha
  • zeka geriliğinin başlıca iki nedeni vardır. bunlardan biri kalıtım, diğeri sonradan oluşan organik bozukluk ya da hastalıktır. kalıtımsal faktörde hastanın aile bireylerinde de genellikle zeka geriliği söz konusudur. organik bozukluk ya da hastalık sonucu oluşan zeka geriliğinin ise beynin zedelenmesi; annenin gebelik sırasında zehirli maddelerin etkisinde kalması, kızamık vb. hastalıklar geçirmesi gibi nedenleri vardır. zeka geriliği olanlar, yalnızca zeka bölümleri dikkate alınarak yapılan bir sınıflandırmada üç gruba ayrılır:

    sürekli bakıma gereksinimi olanlar (idiot, zeka bölümü 0-24 arası) : zeka geriliği olup bakıma muhtaç olanlar, ortalama olarak iki yaşındaki bir çocuğun zeka düzeyini geçemezler. gereksinimlerini kendi başlarına gideremezler ve çoğunlukla bir sağlık kurumunda bakılırlar.

    eğitilebilir olanlar (embesil, zeka bölümü 25-49 arası) : bu zeka geriliği grubunda olanlar, öğretilirse basit işler yapabilirler. ancak sorumluluk duygusundan yoksundurlar. ülkemizde bu zeka geriliği grubunda olan çocuklara bazı il merkezlerindeki özel okullarda eğitim verilmektedir.

    öğretilebilir olanlar (moron, zeka bölümü 50-69 arası) : öğretilebilir düzeyde zeka geriliği olanlar, zeka geriliği olan hasta grubunun %85'ini oluştururlar. moronlar, normal zekalı bireylerden daha yavaş öğrenirler.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap