13 entry daha
  • fetih öncesi bizans istanbul'u, en parlak dönemini asırlar önce geride bırakmış bir imparatorluk başkentidir. hatta fetihten önce istanbul'u görmüş ve aktarmış biri şu ifadeyi kullanır; "köylerden oluşan bir kent.". suriçinde imparatorluğun görkemini yansıtan bir çok yapı özellikle nika ayaklanması ve latinlerden sonra yok olmuş. son döneminde konstantiniye'nin surlarla çevrili koca alanına rağmen içi boş, bağ bahçe dutluk olduğunu, nüfusun da çok azaldığını okursak görebiliriz...

    (bkz: cristoforo buondelmonti)
    (bkz: pedro tafur)
    (bkz: bertrandon de la broquière)
    (bkz: ruy gonzales de clavijo)

    doğu roma imparatorluğu'nun son bulması ile istanbul eski canlılığını gerek nüfus, gerekse de imar açısından yakalamış ve aşmıştır. keşke bazı yapılar osmanlı döneminde korunsaydı denebilir ama fetihten sonra ayasofya'nın bile sadece ana gövdesi ayakta kalmış ve etrafındaki yapılar harabe halinde olduğuna göre, bizans geriye korunacak çok şey bırakamamış da denebilir.

    yine de alan dışına çok taşmamak adına, sözlükte bir bizans tarihçisi yazar kardeşimiz varsa bizi daha fazla aydınlatması veya yanlışlamasını isterük!
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap