2 entry daha
  • theseus her yıl girit' te minotauros'a kurban edilen atinalı gençleri kurtarmak için onlarla birlikte labyrinthos'a gider. minotauros'u öldürüp insanlarını kurtarmalıdır, ancak canavarı öldürürse bile labirentten yolunu bulup sapasağlam dışarı çıkabilmesi gerekmektedir, ki bu da imkansızdır. ama bir yardımcısı vardır, girit kralı minos'un kızı ariadne theseus' a aşık olmustur ve ona yardım eder. theseus'a labirentten çıkmasını sağlamak için ona bir yumak ip verir. bu ip sayesinde geri dönüş yolunu bulur ve labirentten kurtulur. işte bu ipe ariadne ipi derler bazıları.

    saramago bu tabiri hem gerçek anlamında hem de mecazi olarak kullanmayı çok sever. ben de kendisinden öğrendim bunu zaten.

    insanın hayatı boyunca çok sefer böyle labirentlere girmesi gerekiyor veya kendini bir labirentin içinde buluyor veya kendi içinden, kendi labirentlerinden çıkması gerekiyor. canavarları öldürmek çoğu zaman kolay, ama bir ariadne ipiniz yoksa sonsuza kadar orada kalmaktansa canavara yem olmak daha iyidir. ne mi olabilir bu ariadne ipi; size, herşeye rağmen aslında daha iyi şeyleri hak edebileceğinizi , mutlu olabileceğinizi gösteren bir dost mesela.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap