4 entry daha
  • ağacının cinsi ve kuruluğu gayet de önemlidir.
    ardıç başka, dut başka, maun başka renkte ses verir. siz hangisini seviyorsanız ona göre tercih edin.
    yeni başlıyor ve ilk defa bir bağlama alıyor olabilirsiniz. o yüzden ilk etapta hemen parayı basmayın, ortalama bir şey alın.
    yanınızda bilen birini götürün elbette, ama kararı o vermesin.
    belirlediğiniz fiyat aralığındaki bağlamaların hepsini oturup aynı şeyi çalarak ya da çaldırarak dinleyin. eleme yapın, kalanları tekrar çaldırın ve karar kılın. sizin kulağınıza güzel geleni almanız en güzeli.
    en çok rastlanan sorunlardan biri sap atmış olmasıdır. bunu çalan ve bilen adam hemen anlayabilir. gövdesinden göz hizasında tutun ve akort yerlerine kadar düz gittiğinden emin olun. en alt ve en üst perdelerden her teli birkaç kez çalın, çınlama, bıngırdama, titreme gibi gereksiz ve rahatsız edici sesler olursa hemen onu atıp ötekine geçin.
    eşiğine, ön yüzündeki odununa iyice bakın, işçilik kendini ele verir. o ayrıntıları da kusursuz olmalı. (paramız kadar tabi)
    perdelerin arka bağlantı noktalarını inceleyin, çok çıkıntılı ve özentisiz ise almayın, elinizi çırtabilir, çalarken rahatsız edebilir, gevşek ise kayabilir.
    perdelerin sık olmasına dikkat edin diye bir şey denemez, genelde o aralıklar sabittir. ama eğri büğrü olmamalı, yerlerinden oynamayacak kadar sıkı olmalı, ama ağaca gömülecek kadar da sert olmamalı.
    eşik yüksekliğine dikkat edin, çok yüksek eşik mesafesi kalitesizlik olarak adlandırılabilir. zira bu sap eğriliklerini örtmek için yapılan hilelerdendir.
    teller sağ hizasında eşit mesafede olmalı, yine yüksekliği oralarda da fazla olmamalı. hatta sapa ne kadar yakın ise, temas etmemek koşulu ile o kadar iyidir.
    deneyeceğiniz her bağlamanın akordu iyi olmalı, durduk yere yanlış anlaşılmalar olabilir.
    son olarak güzel bir kılıf alın yanında, pazarlık yapın, hediye edilen adi şeylerden değil, tam fermuarlı, sapı içine sokacağım diye tepinmeyeceğiniz bir kılıf alın. paraya kıyın.
    teller pyramıd marka olsun. yedek almayı unutmayın, muhtemelen birkaçını koparırsınız.
    tezene biraz yumuşak olsun başlarken gevşek akortla çalmak daha zevkli olacaktır.
    ilk günler, ilk haftalar ve hatta ilk aylar siz de etrafınızdakiler gibi hayattan bezebilir, nefret edebilirsiniz, sabırlı olun, sistemi bozmayın.
    sakın ola ki notalardan şaşarak çalmayı denemeyin, bi alışırsanız sonra düzgün çalmak hayal olabilir.
    tırnakları çok derin kesmeyin, çok uzun da bırakmayın, et hizasında olsun yeter.
    bağlamayı çalmayı denerken birileri elinizden kaçıracak diye sıkı sıkı tutmayın, az rahat bırakın. eliniz ayağınız kasılmaktan yorulur, bıkıp atarsınız sonra.
    ilk zamanlar parmaklarınız size ait birer odunmuş gibi hareketsiz gelebilir, ama zamanla esneme hareketleri ile kullanım kapasitesi artacaktır.
    başlarken notaları sözlü söyleyerek çalmanız ilerde türkü ile beraber çalmanızı kolaylaştıracaktır, aksi halde çalarken söylemek zor gelebilir.
    bir de komşulara özel günlerde hediyeler verin, aşure, helva, pişmaniye gibi şeyler verin. en çok onlardan anlayış bekleyeceksiniz belki de.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap