4 entry daha
  • dünyanın demokratik ülkelerinin çoğunda uygulanmakta olan bir sistem.özellikle halktan seçilen kişilerin ceza yargılamalarında yargılamaya dahil edilmesidir.örneğin duruşmaya başlanmasından itibaren jüri tarafları, bilirkişiyi vs. dinleyerek bilgi sahibi olur.sonrasında ilk olarak şüphelinin suçlu olup olmadığına karar verir. jürinin şüpheliyi suçlu bulması halinde suçluluk derecesi konusunda duruşma hakimine görüş beyan eder. hakim de görüş üzerine ceza miktarına hükmeder.

    hakimin etkinliği tabii ki jüri sisteminde daha sınırlıdır.ancak hakimin de jüriyi değiştirme talebinde bulunma yetkisi vardır.

    türk hukuk sisteminde jürilik kurumu gerekli midir?

    çeşitli düzenlemelerle dört duvar arasında kalmaya zorlanan yargıçlarımız (bu sadece bugünün değil tüm cumhuriyet tarihinin bir sorunudur) önüne gelen hukuki sorunları hakkaniyet ve toplum gelişimine uygun olarak çözemediği ortada. peki jüriler hakkaniyete ne kadar değer verecekler? masumiyet karinesini ve şüpheden sanık yararlanır ilkesini nasıl göz önüne alıp kararlarını ceza hukukunun olmazsa olmaz bu ilkeleri ışığında verecekler? fikrim, evet yargıçlar ceza hukukunun olmazsa olmaz bu ilkelerine çoğu zaman riayet etmiyorlar; ancak bu ilkeleri ve daha fazlasını yargıçlara benimsetmek jüri üyelerine benimsetmekten daha kolay. ayrıca jürinin kamuoyunun baskısında kalması, basın ve medyadan etkilenmeleri daha kolay ve fazla merhamet ve fazla şiddet duygusuna sahip olabilmeleri adaletin gerçek bir şekilde tecelli etmesini engelleyebilir.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap