9 entry daha
  • altan fikri, donegal’li kemanci ve vokalist mairead ni mhaonaigh ile belfast’li flutcu frankie kennedy’nin tanismasiyla baslar. mhaonaigh, folk tarzda keman calmayi babasindan ogrenmisti, babasida annesinden. keman calmak onlar icin bir aile gelenegiydi.
    kennedy, cocuklugundan beri folk muzige ilgi duyuyordu ve o yıllarda flut calmaya basladi. tatillerde kucuk bir muzisyen olarak bir cok etkinlikte sahne aldı.
    mairead ve frankie tanismalarinin ardindan her firsatta beraber calmaya basladilar. sonraki yillarda her ikiside dublin’deki st. patrick kolejinde stajyer ogretmenlik yaptilar. 1979 yilinda muzisyen olarak, gaelic vokalist albert fry’in ilk ve kendi ismini tasiyan albumune eslik ettiler. 2 yil sonra ni mhaonaigh ve kennedy universiteden mezun olduktan sonra evlendiler.

    bouzouki ustasi donal o’hanlan ve mairead’in kardesi gearoid o’maoinaigh’de gitarist olarak onlara katildilar ve “ragaime” adinda bir grup kurdular. grup birkac kayit yaptiktan sonra dagildi. ni moainaigh ve kennedy, ekim 1983’de ilk albumleri “ceol adualigh”i cikardilar. 1987 yilinda ikinci albumleri “altan”i yayinladilar. bu albumde bouzouki’de ciaron curran, gitarda mark kelly, ve mairead’in kiz kardesi anna ni mhaoinaigh eslik ettiler. bu beraberlikten sonra grup olarak devam etme kararı aldılar.

    altan, bir grup olarak ilk abumunu, kemanda paul o’shaugnessy’nin de katilimiyla 1988 yilinda yayinladi.”horse with a heart” adindaki bu album onceki albumlerden daha dinamik bir sounda sahipti. 1990 yılında çıkardıkları “red crow” adindaki albumleriyle hatri sayilir bir une kavustular. bu albumleriye naird odullerinde “en iyi kelt albumu” odulune layik gorulduler. bir sonraki albumleri “harvest storm”da aynı odulu kazandı. fakat grup icin hersey boyle guzel devam etmeyecekti. 1991 yilinda kennedy kansere yakalandi. bir sonraki
    yili hastanede gecirdi. birdaha eski sagligina kavusamayan kennedy 19 eylul 1994 yilinda hayata gozlerini yumdu.
    altan’in 1993 yilinda cikardiklari albumu “island angel”da red crow adli parcada akordion calan dermot byrne daha sonra gruba dahil oldu. 1996 yilinda “blackwater” 1997 yilinda “runaway sunday” ve 2000 yilinda “another sky” isimli albumlerini cikardilar.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap