• osmanlıların 18 mart zaferini kazanmalarında etkili olmuş yegane isimdir. tabi müstahkem mevki komutanı cevat paşayı da ihmal etmemek lazımdır. amiral guido von usedom ile beraber 18 mart zaferinin büyük mimarlarıdır.
    18 mart akşamları tv'de izlemeye ve hayat bilgisi kitaplarında okumaya alıştıklarımızın aksine mustafa kemal'e kulak verelim:

    "o gün, müstahkem mevki komutanı olan cevat paşa, kendisiyle kilitbahir’de görüşmemizi emir ve arzu etmişti. görüşmeden sonra cevat paşa ile birlikte gelmiş olan sahiller müfettişi [guido von]usedom paşa da beraber olduğu halde rumeli sahil bataryalarını gezmek, bir sahra bataryası için mevzi seçmek üzere benim de refakatim arzu edilmiş ve hep birlikte gidilmişti... müstahkem mevki komutanı tuğgeneral cevat paşa ile birlikte... [yarımadanın güney tarafında boşaltılmış rum köyü olan]kirte’ye hareket ettik. oraya ulaştığımızda ... düşman donanmasının özel bir maksatla boğaz’a yaklaşarak girişi bombardımana başladığını gördük. düşman donanmasının kirte ve alçıtepe istikametlerine yönelttiği atışların altında kaldık... cevat paşa’nın görevinin başında bulunabilmesi için maydos’a döndük. düşmanın yenilgisiyle sonuçlanan bu günkü muharebe yalnız denizden cereyan etmiş, karada düşmanın bazı gemileriyle sahili ateş altında bulundurmasından başka dikkate değer bir şey olmamıştı.”
    arıburnu muharebeleri raporu,

    yani mustafa kemal paşamız bu cuma hutbesinde anlatılacak olduğu üzere "size yaşamayı değil. ..... .. . . " demememiş, yani 18 mart'ta öyle bir şey olmamış, ha başka zaman olmuş mu onu da bilemem, gerçekleşmekte olan harbi dürbünüyle izlemiştir.

    yaşa! varol guido paşam!
    olmasaydın olmazdık
hesabın var mı? giriş yap