9 entry daha
  • günümüzdeki bir çok parçacığın bulunmasında önemli bir adım olan kuram. öncüleri arasında bohr, heisenberg, schrödinger, pauli, dirac gibi isimler varken feynman, weinberg kuramı bugünkü haline getiren insanlardır. ne kadar geniş uzaylarda ne kadar az varsayımla yola çıkarsak o kadar doğru bir teori buluruz şiarıyla yola çıkarak oluşturulan bir kuramdır. klasik alan mekaniğinin üzerine elle kuantum fiziği uygulanır -varsayım kısmı işin burasında asıl-. simetriler-korunannicelikler ilişkisi kuramın incelenmesinde temel oluşturur. (noether's theorem) bugün parçacık fiziği deneylerinin sonuçlarının kuramsal hesaplaması bu ve bunun varyasyonları olan diğeri teorilere dayanır. (bkz: kuantum renk dinamiği) ya da (bkz: quantum chromodynamics)

    bir gün bu adamlar bu parçacıkların deneyini yapmadan kağıt üstünde nasıl oluyor da parçacık bulduklarını iddia ediyor, sonra onmilyarlarcaeuro harcanıp bu insanların dediklerinin doğruluğu deneysel olarak ispatlanıyor derseniz ilgili bi kitabı okumanız ya da dersini almanız gerekir. piyasada bir çok ders kitabı mevcut olduğu ve uzun süredir incelenen bir konu olduğu için genel mantığını anlamak oldukça basittir yeter ki vakit harcansın.

    yeni başlayanlar için peskin ve maggiore'ın kitapları uygundur. şahsi kanaatim ikisinin de ayrı ayrı okunmasının faydalı olacağı yönünde. maggiore'nin çoğunu peskin'in ise yarısı okunduktan sonra srednicki'nin kitabını okumak oldukça rahat olacaktır -bu kitap ayrıca ders kitabı alışık yolların dışında nasıl yazılabilir sorusuna cevap teşkil eder niteliktedir-.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap