221 entry daha
  • yüzyıllardır üyesi olduğum webmaster forumu.

    hemen her hafta 3-4 kişi, türkiye'nin facebook'unu kurmak üzere olduğunu, çok kısa bir süre sonra açılacağını söyler.

    hemen her hafta 3-4 kişi, yeri yerinden oynatacak bir projesi olduğunu, bu proje için de 1 full+full süper programcı, 1 işinin çok ehli tasarımcı (tercihen bootstrapa takla attırabilecek), 1 de birkaç yüz bin tl yatırım yapabilecek yatırımcı aradığını söyler. başlangıçta proje sahibi bu ekibi yönetecektir. muhtemelen kendisi bir lise öğrencisidir. proje tamamlanınca yatırımcıya yüzde bilmem kaç pay verilecektir. ama büyük hissedar kendisi olacaktır.

    hemen her hafta, dolandırıldığını iddia eden, dolandırmadığını iddia eden onlarca kişi başlık açar.

    hemen her hafta, aslında ücretli olarak yaptırabileceği bir işi, sanki yardım alıyormuş gibi sıfırdan yaptırmaya çalışan kişiler peyda olur.

    hemen her gün, onlarca iş ilanı koyulur foruma. ama hiçkimse hiçkimseye güvenmez. işi veren, iş tamamlandıktan sonra, işi yapan ise işe başlamadan para almak ister. her iş başında bu ritüel istisnasız yaşanır.

    ilan olarak konulan işlerin büyük çoğunluğunda iş ilanı açan arazi olur.

    iş yapacak olanlar, tesadüfe bakın ki, istisnasız tam da işi teslim edeceği gün hastalanır. yada sevgilisi ölür. yada mutlaka trafik kazası geçirir. yada hiçbirşey olmuyorsa, telefon kesin arızalanır.

    ödemeyi yapacak olan, o gün mutlaka bankada sorun yaşar. telefonu bozulur.

    bugüne kadar iş yapıp da paramı tam olması gereken anda alamadım. kimsede paramı bırakmadım. ama tam zamanında da alamadım. ayrıca yaptırdığım işleri de tam zamanında teslim alamadım. o yüzden parayı da tam olması gereken zamanda ödeyemedim. yani bu ritüele ben de gereken katkıyı yaptım.

    eleman arayanlar, iş ilanlarında klasikleşen cümleler yazarlar. öncelikle çalışan değil, adam aranıyordur. müslüman olması da şarttır elemanın. ilk 3 ay üç kuruş, sonraki aylarda da performansa göre maaş 10 kuruşa yükselebilir. ama öğrendiğim kadarıyla bu maaş hiç 4 kuruşa yükselmemiştir.

    iş ilanlarında özelleşmiş yetkinlik yeterli değildir. yani sadece php yetmez örneğin. aranan eleman, php, c#, javascript, jquery, c++, c, ruby, asp vs.vs. her türlü dili profesyonel seviyede "kullanabilmelidir". aynı zamanda photoshop, fireworks gibi her türlü tasarım aracını da kullanabilmelidir. analitik düşünme yeteneği zaten olmazsa olmaz.

    he bir de, herkes birbirinin kardeşi, arkadaşı, garantisi, referansıdır. asla tek sefer iş yapmazsınız. bir işi bir kişiyle yaparsanız, o size yüz farklı iş daha getireceğinin sözünü verir. kanarsanız, siki tutarsınız. o yüzden mutlaka hakkınızı isteyin.

    paranızın en azından yarısını peşin isteyin. yada paranın en fazla yarısını peşin verin. kalan parayı işin sonunda alın yada verin. eğer belli bir saygınlığınız varsa, paranızın hepsini de peşin isteyebilirsiniz.

    ----------------------------------------------

    bu arada yaz aylarında liseliler fazlasıyla boşa çıkarlar, o yüzden burayı liseliler basar. işini güzel yapan liseliler de var şüphesiz. ama 1000 liralık işi hem 50 liraya yaparlar, piyasayı düşürürler. hem de kimsenin kimseye güveni kalmaz, buna sebep olurlar.

    ----------------------------------------------

    kimseyle kanka ayağına, kardeş ayağına da girmeyin. yarağı yersiniz.
960 entry daha
hesabın var mı? giriş yap