5 entry daha
  • medicilerin rakibi pittilerin, medicilere gösteriş olsun diye yaptırmaya başladığı, sonra da adamlara içine girip oturmanın bir kısmet olmadığı, bu bankacı pittilerin iflas edip gümlemesi üzerine ironik bir şekilde bizim cosimo medici'nin karısının satın aldığı, sırf medicilere değil sonradan gelen üç sülaleye başını sokacak bir çatı olan saray.

    mimarının brunelleschi olduğu söylense de, tarihlerdeki tutarsızlıklar, stil farklılıkları vs nedeniyle asıl mimarın kim olduğu hala bilinmemektedir.

    sarayın müzik odasının duvarlarında viyana kuşatması kabartmalarını görürüz. niye viyana kuşatması? çünkü sarayda yaşayan üç sülaleden biri avusturyalıydı da ondan. burda alemin derdi biz olmuşuz diye de belirtmeden geçemeyeceğim.

    sarayın pittiler tarafından yaptırılan hali ufak tefek bir yapıyken bugünkü görkemli haline kavuşması tabii ki her şeyin en güzelini ve doğrusunu bilen mediciler sayesinde olmuştur.

    saray palazzo vechhio'ya vasari koridoruyla bağlıdır. tee sinyorlar meydanından çıkan koridor, ponte vecchio üstünden arno'yu geçip pitti sarayı'na ulaşır. koridor öyle ankaralı tüp geçitler gibi japon oyuncak pazarı olan bir mekan değildi tabii, uffizi tarafı portrelerin sergilendiği kısımdı.

    koridor yolda bir de kiliseye uğrar, aman halka karışmadan ibadetimi edeyim derdindeki medicileri bu büyük dertten kurtarır.

    vasari yapmıştır yapmasına ama koridorun mucidi yine bizim her şeyi bilen cosimo'dur.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap