• münih:
    -s-bahn: s1, s2, s7,s8 gibi hatlar çok rahat. 3 seneye yakın süre içinde neredeyse her gün seyahat edilip en fazla 2-3 kere kontrole rast gelinmiştir. rahat olun.
    -u-bahn: ya bir fuarda görevli olarak münih'de bulunun (fuar biletiyle tüm mvv araçlarına (münih'in iett'si) beleş binebiliyorsunuz) ya da bekaretinizi kontrolöre satıp 40€luk cezayı geri alın. çok sık kontrol oluyor. sık sık vesaite binen bir insansanız her ay ortalama 2-3 kere kontrole yakalanırsınız. bu arada eğer yakalandıysanız o 40€'yu (aslında ilk kez yakalanıyorsanız 20€ oluyor) ödemeden almanya'dan ayrılmayın, ülkeye bir dahaki girişinizde sorun çıkabilir.
    -tramvay: bilet almayı pek düşünmeyin. kapıdan olabildiğince uzakta durun, zaten kontrol olmuyor gibi bir şey, olsa bile işe kapının yanında duranlardan başladıkları için siz kontrolörün geldiği yönün aksine doğru ilerlersiniz, durakların arası da birbirine çok yakın zaten, bir sonraki durakta inersiniz.
    -otobüs: tram kadar rahat değil, yanınızda bilet bulundurmanızda fayda var.
    -tabanvay: şaka yapıyorum sanıyorsunuz ama bazı trafik ışıklarında polis bekliyor, gizlendikleri yerden çıkıp kırmızıda geçen yayalara (evet yayalara) ceza yazıp gidiyor. kısacası yayaysanız kırmızıda etrafınızdaki insanlara bakın, onlar polisin beklediği noktaları biliyorlardır, herkes geçiyorsa siz de geçin.
    -özel araba: kırmızıda geçmeyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin, her tarafta kamera var, geçerken mutlaka fotoğrafınız çekilir, bunlar hem ön koltukta oturanların yüzünü net olarak gösteren, hem de kırmızı ışığı ve plakayı çeken, altına da tarihini saatini yazan gelişmiş kameralardır. yani yapmadım etmedim demek sökmez, trafik ihlalinizi çat diye ispat edebilirler. 2 haftaya kadar da postayla eve ceza gelir. aslında yabancı plakalı arabalarla genelde uğraşmıyorlar (türkiyedeki trafik amirliğine "bu adam kırmızıda geçti" diye haber falan yollasalar bizimkiler anlayana kadar sadece yazışmaları bile astarı yüzünden pahalıya gelir) ama almanyada yaşıyor ve alman plakanız varsa yandınız.
    -bisiklet: mümkünse bisiklet yolundan çıkmayın, hatta hep sağ kaldırımdaki bisiklet yolundan makul bir hızla gidin, yayalar için yazdıklarımın çoğu burada da geçerli, kuralları çiğnerseniz bisikletli olarak bile ceza yemeniz olası, zira almanyada bisiklet için de ehliyet veriliyor, unutmayın, bunlar alman, oyarlar.
163 entry daha
hesabın var mı? giriş yap