9 entry daha
  • ilk yerleşim m.ö. ı. yüzyılda bitinyalılar tarafından roma’ya karşı bir savunma hattı oluşturmak amacıyla kurulduğu sanılmaktadır. ilk ve ortaçağlarda amasra kolonisinin iç anadolu ile bağlantısını sağlayan yol üzerindeki bir savunma şatosu olarak yapılmıştır. bu şatoyu bithynia hükümdarı nikomedes’in oğlu pylomes tarafından yapıldığı ve onun adını taşıdığı, eflani adının buradan geldiği tahmin edilmektedir.

    yöre m.ö. 70 yılında roma, daha sonra bizans egemenliğine girmiştir.kaynaklar incelendiğinde eflani’nin tarihi hakkında çok eskilere varan bilgilere rastlanılmamaktadır. bu topraklar üzerinde kimlerin yaşadığı, hangi medeniyetlere sahne olduğunu kesin olarak bilinmemektedir.

    1084’de kastamonu ve sinop bölgesini fetheden kara tiğin bey bir süre buraya hakim olmuş, daha sonra da bizanslıların eline tekrar geçmişse de 1213 yılında tekrar türklerin eline geçmiştir. 1469 tarihinde fatih sultan mehmet ceneviz problemini halletmek üzere amasra üzerine yürüyen osmanlı birlikleri eflani’de toplandı. deniz yoluyla amasra önüne gelen murat paşa komutasındaki birlikler amasra limanını teslim alınca eflani’deki birliklerinden ayrılan garnizon, amasra’ya gönderildi. kastamonu’nun bir sancak haline getirilerek anadolu beylerbeyliğine katılması üzerine, eflani kalesinin artık stratejik bir fonksiyonu kalmadı. eflani’nin askeri değerini kaybetmesi ile sadece çevre köyler için bir pazar yeri olarak basit bir ekonomik değer taşımakta ve bundan sonraki kaynaklarda eflani’den “pazar” adıyla bahis olunmaktadır.

    kanuni devrinde eflani, 80 akçelik küçük bir kadılık olarak teşkilatlandırılmış ve kastamonu sancak beyliğine bağlanmıştır. tanzimat’tan sonra kurulan yeni vilayet teşkilatında ise 35 parça köyü ile kastamonu vilayetinin safranbolu ilçesine bağlı bir bucak haline gelmiştir. cumhuriyetin ilanından önce eflani safranbolu ilçesine bağlı olup, safranbolu ise kastamonu iline bağlı bir ilçe durumunda idi.

    cumhuriyet döneminde safranbolu’ya bağlı bir bucak merkezi olarak 1927 yılına kadar kaldı. 1927 yılında safranbolu ilçesinin zonguldak iline bağlanması ile eflani de bucak özelliğini koruyarak zonguldak ili sınırları içinde yer almış oldu. 1953 yılında çıkarılan kanunla eflani ilçe merkezi oldu. 1995 yılında karabük il olunca karabük iline bağlandı.

    safranbolu ve karabük halkının balıkçılık,piknik,mangal amaçıyla pazar kaçamağı yaptığı,eşşekdüzlüğü yaylası altında tüm karabüklü gençlerin çocukluk anılarını süsleyen yeşilliklere sahip güzelim ilçe
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap