4505 entry daha
  • "kadınlar yaşlandıkça çirkinleşir, erkek yaşlandıkça çekicileşir"; bu, kadınların estetik bakımdan erkeklerden daha gelişmiş olmalarından kaynaklanır çünkü güzel olan herhangi bir şeyin ya da birinin sahip olduğu küçük bir kusur gözümüzde öylesine büyür ki, artık nesnenin ya da öznenin kendisinden çok, kusura odaklanır, onu görürüz. yani nesnenin/öznenin kusuru olur bize; kusurun nesnesi/öznesi.
    (alakasız bkz: atkının lenny kravitz'i)

    örneğin; gençliğinde "çok güzel" olarak bahsi geçen brigitte bardot, yaşlandığında "vah vah" şeklinde anılır oldu. halbuki, kadıncağız pek çok yaşlıdan çok daha güzel, çekici, vs.
    orada burada, yaşlılığın kaçınılmazları olarak bildiğimiz kırışık ve sarkmalardan nasibini almış teyzeleri görüp "a canım, ne şeker! gençliğinde kim bilir ne güzeldi..." diyoruz da, konu bardot'ya gelince niye yüzümüz ekşiyor, içimize bir yeşilçam hüznü çöküyor? çünkü kadın gençliğinde o kadar güzeldi ki, minicik bir çizgi dahi onda kusur olacak iken, yüzüne onlarcası eklendi "ah canııım, bu kadına ne oldu böyle?.. =((" oldu birden bire.

    sadece kadınlar mı bu durumdan mustarip?
    hayır.
    ville valo'ya bakalım.
    pek çok kızı donunda sallar. yakışıklı denemeyecek kadar güzel bir adam.
    üstelik yaşlı da değil; wikipedia bilgisine göre 38 yaşında.
    fakat gelin görün ki sadece ek$i sözlük'e baktığımızda bile yorumlar pek iç açıcı değil; (bkz: #33822414) (bkz: #33822515) (bkz: #34545489)
    "ville valo ugly" diye arattım, ilk çıkan fotoğraf bile üzgünüm ama aradığınız sayfaya ulaşamadım diyor gibi.
    iyice abartıp "ugliest" dedim. sonuç: adamcağız adeta "hööööst" diye haykırıyor.
    yapmayın etmeyin efendim... yok kırmızı dudakları gitmiş, yok yanakları çökmüş... o yaşta kiraz dudaklı, al yanaklı olacak hali yok adamın ama neredeyse 40 olacak kaç kişi bu kadar güzel bir surata sahip?

    evet, hak veriyorum. bu insanlar ve niceleri hiç de eskisi gibi gözükmüyorlar, eskisi kadar "güzel" değiller. ancak bunun bir gerçeklik olduğunu reddediyorum. bu sadece bir illüzyondur.
    bardot, valo ve benzeri kimseler, zamanında çıtayı o kadar yükseltmiş ve "kusursuz" gözükmüşlerdir ki, şimdiki hallerini görünce kusur olarak adlandırdığımız ve hakikaten de estetiğe ters düşen şeyler, onlarda aşırı derecede göze çarpıyor. oysa ki, akranları ile mukayese etsek, onlar hala birer güzellik abidesi, estetik (bkz: estetizm) harikası.

    şahane bulduğunuz özne ve nesnelerin zaman içinde aldıkları şekle odaklanmayın. yılların onların üstünde bıraktıklarını gerçek değil, bir illüzyon olarak görmeye çalışın. böylece, esas gerçeği -güzelliği- yakalamanız her daim mümkün olur.

    not: ufkunuz iki katına çıkmadı diye mızmızlanmayın, gözlerinize zaman tanıyın.

    beauty is in the eye of the beholder
37110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap