• elektronik bilet uygulaması ile ortaya çıkacak olan ranttır ve bu ranttan henüz pek fazla insanın haberi yok.

    14 nisan 2014 tarihi itibariyle 6222 sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanuna binaen e-kent/e-bilet uygulamasına geçilecek. bu uygulamayla alakalı yaklaşık 1 senedir çalışmalar yürütülüyor sessiz sedasız. sessiz sedasız çünkü arka tarafta dönen olaylar dudak uçuklatacak cinsten.

    e-kent/netaş firmaları tff'den bu sistemin tüm altyapısal, teknolojik ve operasyonel işlerini ihale üsulüyle 5+5 yıl süreyle aldılar. 6222'de belirtildiği şekilde türkiye liglerinin biletleme işlerini artık çalık holding'in sahibi olduğu aktifbank'ın kuruluşu olan bu firmalar sağlayacak.

    peki artık tamamen endüstriyelleşmiş bu sektör, kanunda belirtilen esaslar uygulandığı takdirde bu şirketlere nasıl bir gelir sağlayacak? kimin cebine ne kadar para girecek? irdeleyelim biraz.

    kanun diyor ki, her taraftar adına düzenlenmiş olan bir elektronik bilete sahip olacak. bu kartın üzerinde sahibinin tc numarası, isim soyismi ve fotoğrafı bulunacak. bu kart belirlenen fiyatlar üzerinden federasyonun yetkilendirildiği kuruluşlardan temin edilecek.

    http://www.passolig.com.tr/ üzerinden insanlar bu kartı temin edebiliyorlar. avantajları teminini kolaylığı çok güzel anlatılmış. çok janjanlı olmuş, aferin.

    kurulmuş düzeneği anlatayım şimdi.

    site üzerine yüklenen bilgiler, kişilerin bilgilerini 6222'ye dayandırarak direkt olarak aktifbank ile paylaşıyor. siz istemediğiniz halde bankanın müşterisi oluyorsunuz ve çıkan e-kart sizin banka kartınız oluyor. bunun için de yine para ödüyorsunuz. kartın türüne göre fiyatı değişiyor, 15 tl, 25 tl, 40 tl gibi.

    maç operasyon etkinliklerini gerçekleştirecek olan asset aktif sportif ve sanatsal etkinlik hizmetleri tic a.ş. 30 milyon adet e-kart satmayı hedefliyor. yani 30 milyon kişiye bu kartı yasal dayanaklarla satacaklar. ve her sene yenileme ücreti adı altında yeniden tahsilat yapacaklar.

    hedeflerine ulaşırlarsa, yani 30 milyon insan bu kartı temin ederse ortaya çıkacak ortalama gelir şöyle; 30.000.000 x 25 tl (ortalama fiyat üzerinden düşünüyorum) = 750.000.000 tl

    aktif bank ne ballı bankadır ki havadan 30 milyon müşteri ve bu müşteriler üzerinden de 750 milyon tl kazanıyor! ne güzel memleket değil mi?

    bunun haricinde kartların kullanımından doğan 'hizmet' karşılığında kart başına 2 tl ücret tahsil edilecek kulüplerden. kulüpler bu ücreti kimden nasıl tahsil eder bilmiyorum, bilet fiyatlarına mı eklerler, kombine içine mi giydirirler, göreceğiz.

    ufak bir hesaplamayla sadece galatasaray'ın bu sezonki seyirci sayısından 2 tl'lik hizmet ücretinin getireceği gelire bakalım. galatasaray bu sene ortalama 35 bine oynadı, sezon sonuna kadar 17 iç maçla beraber şampiyonlar ligi ve türkiye kupası maçlarıyla beraber 27 maça ulaşacak. ufak matematisel hesapla geliri hesaplayalım;

    27 x 35.000x 2 tl= 1.890.000 tl.

    hiç kılını dahi kıpırdatmadan çalık grubunun kasasına girecek paradır bu ve sadece galatasaray üzerinden gelecek bu para.

    bunun fenerbahçesi var, beşiktaş'ı var, trabzonu, bursa'sı çok fazla seyircisi olmasa da anadolu kulüpleri var... işin boyutu çok büyük yani, rant deli boyutlarda. ve bu rant, sektörün tüm biletleme gelirlerinin rantı tek el altında artık.

    teknolojik altyapıların tamamen değiştirilmesi konusu ise ayrı bir rant konusu. turnike sistemleri, güvenlik sistemleri, otomasyon sistemleri gibi oldukça maliyetli yapılanmalar yeniden elden geçiriliyor ve tahmin edildiği gibi yine 'bağzı' firmalar bu ihaleleri alıyor, aldılar bile...

    maçlara gelen, bu karta sahip olan herkesin fişlenmesi de ayrı bir konu.

    hayırlı olsun. güzel paralar. çok güzel paralar.

    zehir zıkkım olur inşallah.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap