4 entry daha
  • sinirler arası etkileşimi sağlayan kimyasallar nörotransmiterlerdir malumunuz. bunlar sinyallerin akışını zayıflatıp durdurabilir de, hızlandırabilir de. alkol ilk gruba yardım ve yataklık eder. diğer fizyolojik yarar-zarar söylemlerinin dışında vücudumuzun en önemli organı olan beyinde zararları daha baskındır.
    uyku ile ilgili olarak, uykuya dalmayı kolaylaştırır (bkz: sızmak) ama alkollü kişinin beyin sinyalleri çok karmaşıktır (bkz: eeg). yani alkollü kişinin uykusu dinlendiricilikten uzaktır, 3-5 saatlik normal uyku bile tercih edilir çoğu zaman.

    not: bu sinyallerin önemiyle ilgili olarak alkol kullanan(!) 40 yıllık bir uyku ve farkındalık(sleep&awareness) uzmanı doktor hocamızdan dinlediğime göre, "geceleri 10-15 defa uyanıyorum uyku problemim var" diyen bir hastasına eeg uyguluyor ve sonuç olarak hastanın 60 ile 100 arasında uyandığını tesbit ediyor. yani her uyandığımızda gözlerimizi açmıyoruz veya farkında olmuyoruz. buna rağmen uykumuzu(en azından dinlendiren kısmını) kaybetmiş olabiliyoruz.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap