6 entry daha
  • sosyal anksiyete haliyle, bizzat ilaç şirketi glaxosmithkline tarafından üretilmiş hastalıktır.

    öyle ki gsk, bu hastalığı üretmesi için reklam şirketi tutarak işe başlamıştı.

    paxil’in de üreticisi gsk, az bilinen ve bir zamanlar nadiren görüldüğüne inanılan psikolojik bir durumu almış; bir yıldan daha kısa bir sürede onu "sosyal anksiyete" adı verilen büyük bir salgına dönüştürmüştü. şirket bir ara her sekiz amerikalıdan birini etkilediğini bile iddia etmişti. bu dönüşüm sonunda paxil, yıllık 3 milyar dolarlık satış rakamı ile dünyanın en çok satan antidepresanı oldu.

    hatta reklam şirketi cohn&wolfe, bu hastalığın ortaya çıkartılması için şöyle demişti: "çoğu zaman yaptığımız iş, onay alınmadan önce pazarı hazırlamaktadır, iletişim çabamızın gerçek yüzünü bu gösterir."

    kabaca bir ifadeyle, amacı bir ilacın satışlarını arttırmak olan kampanya, toplumu yeni bir hastalık hakkında eğitecekti. hatta bu pazarlama stratejileriyle ödül bile alacaklardı. bu hastalığın bilinen genel adı «sosyal anksiyete» değil "sosyal fobi"ydi. sosyal fobi, çok az sayıda insanı etkileyen ve sosyal ortamlardan uzak durmalarına sebep olan, az rastlanan psikiyatrik bir durum olarak biliniyordu. ilk kez 19.yy’ın sonlarına doğru fransız araştırmacılar tarafından tanımlanmıştı. güncel psikiyatri kitaplarında sosyal anksiyete adında bir hastalığı bulmanız mümkün değildir.

    gsk’nın medyada 1.1 milyar(görünürlük) elde etmek için sosyal anksiyete ismini nereden bulduğunu anlayabilmek zordur, ancak görünen o ki, şirket isim seçerken pazarlama düşüncesiyle de hareket etmiştir. bu alanda uzman psikiyatristlere göre 2 farklı hastalık adı 2 oldukça farklı sorun tanımlamakta ve farklı tedavi yöntemleri önermektedir. (bunun için ve yazıdaki tırnak içindeki kısımlar için kaynak, satılık hastalıklar, ray moynihan)

    anksiyetenin ilaçlarla tedavisi daha olası gözükmekte. fobi diye anlandırılan rahatsızlık ise terapi seansları ile tedavi fikrine daha uygun gözüküyor. "şirket tarafından finanse edilen antidepresan testlerinde çalışmış ama birçok meslektaşı gibi hala "sosyal fobi" terimini kullanmayı tercih eden ingiliz psikiyatrist dr. david baltwin endüstrinin sosyal anksiyete terimini tercih ederek, bu bozukluğun ilaç tedavisi gerektirdiği izlenimi yaratabileceğini ifade ediyor." bir diğer önemli farkı ise, fobi tanımı yerine anksiyete tanımını kullandığınız takdirde çok daha fazla sayıda insanın hasta olarak nitelendirilebilecek olması.

    ve son olarak tabii ki anksiyete olarak tanımlandığı zaman oluşacak olan ilaç gelirleri...
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap