5 entry daha
  • birinci ahmet'in getirdiği sistem. babası(bkz: üçüncü mehmet) zamanında yaşanan şehzade ölümlerinin halkta yarattığı infiali veya hanedanın vizdan azabını hafifletmek için kardeş katlini kaldırmış ve hümanist*bu kanunu getirmiştir. ama bu sistem şehzade katlini durdurmadığı gibi, bu garipleri eskiden şehirlerde ve ordularıyla öldürmek daha zorken sarayın içinde kurbanlık koyuna çevirmiştir. ya ölmüş ya ölüm korkusuyla delirmiş* * ya da yeteneksiz padişahlar olmalarına sebep olmuştur.

    görünüşte insancıl olmasına rağmen, yönettiği halkı anlamayan, problemleri çözemeyen, yetersiz ve yeteneksiz padişahlar yüzünden,vezirler ve harem kadınları ve yeniçeriler her boka maydanoz olmuş, (bkz: yeniçeri isyanları) (bkz: celali isyanları) yüzünden binlerce insanın ölümüne sebep olmuştur.

    bu sistemin işe yarayıp yaramadığını anlamak için 1281-1603 arası (300 küsur sene) tahta çıkan ondört osmanlı padişahının, on tanesi başarılı ve iz bırakırken(birinci osman ve kanuni arası)1603-1922 arası(300 küsur sene) tahta çıkan yirmi iki osmanlı padişahının, başarıyı geçtim iz bırakanları beşi bulmaz(belki dördüncü murat, üçüncü selim, ikinci mahmut,ikinci abdülhamit)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap