122 entry daha
  • her siyasi konuda olduğu gibi kırım hakkında türk medyası ve sosyal medyası çok büyük bilgi kirliliği yaşıyor.

    işin kötüsü bu bilgi kirliliğini yaratan rusya'dır ve uzun vadede tamamen türkiye'nin aleyhine sonuçlanacak yanlış bilgilendirmeler söz konusudur.

    bunların bazıları için bkz. http://www.nato.int/…/en/natolive/topics_109141.htm ve http://www.state.gov/…/pa/prs/ps/2014/04/224759.htm

    özet geçmek gerekirse:

    - kırım'da olan bitenler halkın kendi dinamikleriyle değil rusya'nın ukrayna'da cirit atan ajanlarının ve paramiliter grupların eylemleriyle gerçekleşmektedir. kırım'ın ukrayna'dan kopması kırım halkının isteğinin sonucu değildir. donesk'te de olan bitenler yavuz hırsızın ev sahibini bastırması örneğidir; arkasında gerçek liberal bir sivil toplum örgütlenme hareketi vs. yoktur. sivil toplum örgütlerinin efkar-ı umumiyesi kesinlikle ukrayna'yı bırakıp rusya'ya bağlanmak yönünde değildir.

    - rusya birlikleri halen ukrayna topraklarındadır. rusya kademeli geri çekilme gibi beyanlarda bulunduysa da halen en ufak geri çekilme emaresi yoktur. işgal fiiliyattır, geri çekilme laftadır.

    - ukrayna'daki ruslar çoğunluk nüfusun tehdidi altında filan değildir. avrupa konseyi'nin pek çok üye ülkesi gibi azınlık hakları güvence altındadır. öyle olmasa bile çeçenler, azeriler bir yana sırf esmer diye ermenilerin bile ırkçı saldırıya maruz kaldığı moskova yönetimi kesinlikle daha çoğulcu bir düzen getirecek değildir. ukrayna'nın mevcut hükümetinin çoğunlukçu olduğu iddiaları rusya'nın türkiye gibi konu hakkında bilgisizliğin yaygın olduğu ama herkesin ahkam kesmeyi sevdiği ülkelerde medya inansın diye uydurduğu komplo teorileridir.

    - ukrayna merkez ve hatta avrupa dahil hiç kimsenin rus işgaline ses çıkarmamasının nedeni işgalin haklılığı değildir. rusya açıkça enerji vanalarını kapama tehdidinde bulunmaktadır.

    dediğim gibi ayrıntılar yukarıdaki linklerde mevcut.
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap