12 entry daha
  • wehrmacht'ın normal şartlar altında kazanması kuvvetle muhtemel olan bir versus. bu tarz karşılaştırmalar fazla genel ve basit olsa da, şu notu düşmek lâzım.

    almanya rusya'ya girdiğinde, pek çok savaşta olduğu gibi burada da normal şartlar altında bir savaş cereyan etmedi. aslında yeni fikirlere oldukça açık olan, blitzkrieg sayesinde karşısındaki daha kalabalık rakipleri dize getiren ve etrafına heinz guderian, erich von manstein gibi yetenekli subayları dolduran hitler, rusya karşısında adeta aklî dengesini yitirmiş gibidir. alman komuta kademesindeki subayların önerilerine ve uyarılarına karşı sağır gibidir hitler, buna rağmen wehrmacht'ın stalingrad önlerinde sıkışan 6. ordusuna 50 km kadar yaklaşan bir de alman subay vardır, erich von manstein. fransa'nın ele geçirilmesinde çok büyük rolü olan manstein, burada da alman birlikleri için geliştirdiği akıllıca savaş planlarıyla rusların karşı saldırısını püskürtmeye çok yaklaşmıştır. ancak, alman ordusunun içinde bulunduğu berbat durum, manstein'ın komutasındaki birliklerin 6. orduya ulaşmasını engelleyecek, friedrich paulus komutasındaki bedbaht 6. ordu da tamamen yok edilen ilk alman ordusu olacaktır.

    oysa ki, hitler ilk başta manstein ve onun gibi düşünenleri dinleyebilirdi. öyle yapsaydı, almanya rusya üzerine hücûma geçmekte acele etmeyecekti. bu uyarıları görmezden gelen hitler, savaşın devamı esnasında da manstein'ın topyekûn yenilgiden kaçınmak için kontrollü bir geri çekilmeyi öneren planını da hiddetle reddetti. tüm bunlara rağmen, wehrmacht'ın toparlanarak kursk savaşını verebilmesi bile takdire şayandır.

    sonuçta, erich von manstein doğu cephesinde "başarısız olarak" görülüp görevinden alınacak, kızıl ordu ise reichstag'a bayrağını dikecek, almanya'da eşi görülmemiş yağmalar ve tecavüzler ile kahraman (!) olacaktır.
140 entry daha
hesabın var mı? giriş yap