92 entry daha
  • kesin sonucu belirlenmesi zor karşılaştırma.

    öncelikle söze mevcut durumda bir adet 1968 model mercedes w115'imin ve e90 2012 model 3.20d'min olduğuyla başlamak istiyorum.

    neden 1968 model bir mercedes'im var ve 2012 model bir bmw'um var da tam tersi değil ?

    araçların ikisi de dönemlerinin en üst segmentleri değil, dönemlerinin en çok satılan, tabiri caizse markaların lokomotif modelleri. o yüzden rahatlıkla denk tutarak örnek verebilirim.
    aşağıda tercih sebebim özetle açıklanacaktır.

    mercedes 2000 li yılların başlarına kadar taşımış olduğu bir geleneksel yüksek mühendislik, standartların üstü dayanıklılık, vazgeçilemez konfor ve bunları ulaşılabilir seviyede (bentley, rr, jaguar vs kıyasla) sunma özelliği olan bir marka idi. otomotiv dünyasına overengineered tanımını kazandırmış bir marka idi. (bkz: w124)*
    daha sonra mercedes bu marka özelliklerinin bir kısmında, piyasa koşullarına ayak uydurabilmek namına, gevşemelere gitti. önemli bir nedeni de seri imalatta mercedesin önceleri benimsediği individual anlayış ile mass production anlayışının üretim maliyetlerine yansıması eskisine oranla çok daha büyük farklar yaratması idi. (tabi burada adamlar eskiden tek tek elle araba yapmıyorlardı ikiside mass ama biri ümük sıkan mass, diğeri "hacı şunu iyi yapalım be" mass'i) bu netice ile mercedes bir anlamda bmw'nin eskiden sahip olmadığı ama yüklendiği bir konuma iniş yapmış oldu. bu dönemin de mercedes'in, lan nası yapsak ki acaba dediği ve bmw'nin hali hazırda işi kapmış olduğu döneme denk gelmesi ortalığı çok kızıştırdı.
    örnek vermek gerekirse, mercedesle hemen hemen aynı dönemde mercedes'in w210'una karşılık bmw çok ta parlak olmayan ama gelecek vaat eden bir girişle 1996'da piyasaya e39'u piyasaya sürdü, üstünlük yine mercedesteydi ancak, e39'a 2002'de gelen makyaj, daha sonra çok matah olmasa da w211'den iyi olan e60 ve son olarak f10 darbesi işlerin 90'lardaki w124-e34 karşılaşmasından çook farklı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

    mercedes konforda eskisi gibi fersah fersah yaratamıyor, halkın ulaştığı overengineered modeller çıkaramıyor, bmw eskisi kadar dökülmüyor, ucube iç mekanlar, kalitesiz malzemeler kullanmıyor vs vs.

    mercedes piyasada eskisi gibi at koşturamıyor özetle. fakat iki markanın da masterpiece modellerini bu karşılaştırmadan ayrı tuttuğumu belirtmek istiyorum****. konuşulanlar markaların piyasa payının çoğunluğunu oluşturan modeller için.

    yukarıda bahsettiğim mercedes'in gökten yere inme mevzusu da zart diye olmuş birşey değil ayrıca, misal w115 kasa için, ilk olarak 68 de çıkıyor, her yıl ufak tefek değişiklikler olmak üzere 1973 te daha kapsamlı bir makyaj görüyor. mühendislik ve güvenlik açısından geliştirmeler var ancak, kaliteyi hissettiren pahalı parçaların kullanımında düşüş var. bu gelenek o dönem zaten tüm otomotiv dünyasını saran bir zorunluluktu ki mercedes en hafif şekilde atlatmıştır, o dönemin gözdeleri amerikanlara kıyasla. (bkz: 60'lı yılların amerikanları vs 70'li yılların amerikanları). ufak tefek bu düşüşler o zamanki mercedesin devrimsel mühendislik eserleriyle çok rahat tolere ediliyordu. zaten iki curve düşünün, biri çıkan, biri inen kesiştikleri yer optimum noktadır, bu da mercedes'te w124'e tekabül eder.

    biraz da bmw'ye değinirsek, 2000'den sonra rüzgarı arkasına alan bmw yürümüştür adeta. (bkz: mini)(bkz: land rover) örneklerinde olduğu gibi. bunun dışında son yıllarda geliştirdiği piyasanın en iyi ve öncü motorları, efficient dynamics muhabbeti ile yarattığı harikalar takdire şayan. hele m modellerine koyduğu motorlar- kişisel bir yorum ama- sanat eseri mübarek. tabi bunun arkasında yanılmıyorsam diğerlerinin pek yanına yanaşamadığı-motor konusunda- hayvani ar-ge bütçeleri bulunmakta.
    bunun yanısıra adamları takdir ettiğim bir nokta da misal fabrikalarını almanya'daki mevcut işgücü durumundan dolayı, verimlerini belirli ölçülerde düşürmeyi göze alarak, yaşlı çalışanlarına uygun hale getiriyorlar. ama otomotivde bulunduğum sürede sahip olduğum deneyimlere göre öyle üretim yapan bir fabrika için ancak fantazi olabilecek bir şeyi hayata geçiriyorlar.

    mercedes'i bu konumda karalamıyorum hiç de geriye kalır durumda değiller ama, örneğin mercedes 1-2 muhteşem motor ile donatabiliyorsa ürünlerini, bmw'nin şu an tüm motorları muhteşem. efficiency bilmemne çevrecilik, insan zart zurt derken bmw şu an piyasaya hakim olan rüzgarın tamamıyla yelkenleri şişirmiş durumda ve yeni i modelleri de oldukça gelecek vaat eden ve diğer markalara kıyasla piyasaya en sağlam giriş yapma potansiyeli olan marka olarak gözükmekte.

    not: fark edileceği üzere audi'yi muhabbete bile dahil etmedim.
1474 entry daha
hesabın var mı? giriş yap