• başkasının adına makale yazmaya verilen isim. bunu yapana ise ghostwriter denir. otobiyografilerde, kişisel gelişim kitaplarında ya da ünlü olan insanların çıkartacakları kitaplarında bu adamlar kullanılabilir.

    redaktör ve editörden farkı ghostwriter'lar boşlukları doldururken o kişinin ağzından yazarlar. bir nevi dublör. günümüzde siyasetçilerin konuşmalarını basın danışmanları tarafından hazırlansa da obama gibi ünlü siyasi kişiler kampanya dönemlerinde konuşma metinleri için ghostwriter'lardan yardım alabilir.

    dijital sektör için ise bildiğimiz freelancer metin yazarlığıdır. yine metin yazarından tek farkı eser sahibi onu kaleme alan değil onu satın alan kimsedir. türkiye'de adı çok geçmese de var olan bir olgu aslında. ajanslar, pr şirketleri kreatif metin yazarlarından metin satın alabiliyorlar. ünlü bir şarkıcının yazdığı blog, yine ünlü insanların twitter hesapları ghostwriter'lar tarafından yönetiliyor. hatta parodi hesabı yöneten insanlar farkında olmadan ghostwriter'lık pratiği yapıyorlar.

    film sektörü için de geçerli bir durum. amerika'da sistem şöyle işliyor. ünlü bir senaristin şöhretinden faydalanmak isteyen yapımcı ghostwriter'lar tutarak senaristin onayıyla bir metin ortaya çıkartabiliyor.

    birçok kesim tarafından etik olmadığı şeklinde eleştiri alıyor bu yazarlık.

    http://www.forbes.com/…/13/is-ghostwriting-ethical/

    wolfgang amadeus mozart ünlü ghostwriter'lardan biridir. rivayete göre bir dönem zengin insanlar için onların adına beste yazdığı söylenir. dostoyevski için de benzer söylemler var.

    2014 yükselen iş trendleri arasında %41 artış oranıyla, 3b modellemeden sonra en çok talep gören ikinci meslek olarak yerini almış.

    iş trendleri listesi

    (bkz: ghostwriter)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap