4 entry daha
  • omurilik, omurganın içerisinde yer almaktadır. ancak omurilik bu kanal içerisinde; dura adı verilen bir zarla çevrili olan bos’un yani beyin omurilik sıvısının içinde bulunmaktadır. bos yani boyun omurilik sıvısı, spinal kordun dura ve kemiğe değmesini engelleyen bir hidrolik tampon görevi görmektedir.

    omurilik, anatomik olarak iki kısımdan oluşmaktadır. ilk kısım; c1’den l1-2’ye kadar uzanan ana parçadır. ikinci kısımsa; bu bölgeden aşağı kadar uzanan ve at kuyruğuna benzeyen sinir lifi demetinden oluşan ve cauda equina (kauda eqina okunur)adı verilen kısımdır. anatomik olarak bu şekilde yapılan omurilik; organlarla bağlantıyı, vertebralar arasında uzattığı sinir kökleri vasıtasıyla kurar. toplam 31 çift sinir kökünün bölgelere göre dağılımı şöyledir:

    1. certikal bölge 7+1=8 çift

    2. torakal bölge 12 çift

    3. lomber bölge 5 çift

    4. sakral bölge 5 çift

    5. coxygeal bölge 1 çift

    bu anatomik özelliklere sahip olan omurilik, bir hastalık ya da travmaya bağlı olarak baskıya uğrarsa, yani basıya maruz kalırsa işlevini yitirebilir. bası yapacak hastalık ya da travma direkt omurilik üzerinde olabilmekle birlikte, bu durum daha çok, omurgada yani vertebra kemiklerinde gelişen bir hastalık veya travmanın etkisiyle olmaktadır. özellikle bir kaza sonucu kırılan vertebralardan kopan kemik parçaları, vertebranın içinden geçen omuriliğe zarar vermekte (kesi oluşturarak) omurilik felcine sebep olmaktadır. bu şekilde zarar gören omurilik hücreleri bir daha yeniden canlandırılamaz ve üretilemez.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap