23 entry daha
  • sözlükte herkesin şu an için hakkında yardırdığı uygulama. ama genelde alışılmış olan şeyler değiştirildiğinde ilk etapta fazlasıyla küfür işitmesi sıkça görülen bir durum olduğu için bunu şu an için es geçebiliriz. (bkz: facebook timeline) (yazı çok uzun diyen foursquare'i eskisi gibi görmek isteyenler hemen en son paragrafa geçsin)

    anlaşılan hedeflenilen şey artık foursquare'i iyice yelp'in rakibi yapmak. bugüne kadar bir takım akl-ı selim foursquare kullanıcısının da aslında kafasında olan kullanım sorununu bi nebze olsun swarm ile çözmek: check-in yapınca ne oluyor?

    foursquare insanları check-in yapmak gibi amaçsız bi olguya alıştırabilmek için badge sistemini* kullandı. şimdi nası olsa insanlar yeterince bunu alışkanlık olarak benimsediği için de bu sistemi şu an gördüğüm kadarıyla kaldırıyorlar. (daha sonradan yeniden eklenir mi bilemem ama ilk izlenim bu yönde) onun yerine daha sosyal ve amaca yönelik bi davranış olarak swarm'da yakınlarınızda olan insanları görerek, buluşmak istediğiniz birileri varsa eğer hemen profil resimlerine tıklayarak mesaj atıp arayabilme özelliği getirilmiş. (tabi şu anda 150m yakındakileri göster kısmı henüz çalışmamakta, en yakın olarak 1.5km civarı ile idare edilmesi gerekiyor)

    öte yandan şu anki yaşımda bana yine çok fazla bir şey ifade etmiyor, zaten sınırlı olan vakitte görüşmek istediğim insanlarla görüşmek istediğimi belirtip arıyorum kendilerini. diğer insanların da yakınımda olduğunu bilsem de kılımı kıpırdatmıyorum. ama sanırım lisede/üniversitede olsam oldukça sık kullanacağım bi uygulama olabilirdi. o zaman insan boş vakit fazlalığıyla zaten etrafında kime denk gelirse çöt diye onun yancısı olabiliyor.

    her iki uygulamanın da akıbeti hakkında yorum yapmak için henüz erken. yalnız çok kullanılan programlar için görülen o ki ne değişiklik yapılırsa yapılsın insanların yine kullanım alışkanlıklarında bir değişiklik olmuyor.

    bir de genelde türk mantığını en iyi özetleyen şey kırtasiyelerdir. aslen kalem, defter vs satması beklenen bu mağazalar, oyuncak da satar, fotokopi de çeker, şeker de satar her şeyi yapar. ve şu an ilk gelen tepkiler neden foursquare'in kırtasiye olup her şeyi aynı app içinde yapmaması. ama dikeyde büyüyerek her özelliğe sahip amacının ne olduğu anlaşılamayan tek bir app yerine yatayda büyüyerek daha spesifik app'ler yapıyor olmaları konusunda ben ikna oldum.

    ha bu arada foursquare'de de ayarlar kısmından foursquare sneak-peek seçeneğini kapatarak eskisi gibi foursquare'i bi süre daha kullanabilirsiniz.
339 entry daha
hesabın var mı? giriş yap