5 entry daha
  • konfucyusun bulundugu zaman goz onunde bulunduruldugunda anlasilmasi daha kolaydir. konfucyus uzun yillar boyunca refah ve huzur icinde uzun bir sure hukum suren zhou hanedanliginin cokus esnasinda cikmistir sahneye. bulundugu donem itibariyle kaosun icine dogmus savasan devletler donemi boyunca duzenin hasretini cekmis bir dusunurdur. hal boyle olunca kendisi buna politik dememis olsa bile kendini icinde buldugu siyasi bir donemin sozcusu konumuna gelmistir tam olarak siyasi bir gucu olmadigi siyasette aktif sekilde rol oynamadigi halde.

    konfucyus gecmise duydugu ozlem ve kutsal bagliligiyla bilinir. gecmisteki kutsal krallarin yollarindan gitmek gerektigini savunarak bir duzen profili cizer. kral ve halkla ilgili sayisiz sozu bulunmaktadir. konfucyusculuk sadece bununla sinirli degildir elbette. toplum kurallari, cok bilindik insan sevgisi kavrami, torenlerle alakali yazili olmayan orf ve adetler, ustun insan gibi bir cok oge birleserek bir konfucyusculuk profili ortaya koyar.

    konfucyusculuk din olmaktan ziyade toplum tarafindan kabul goren bir inanc sistemi olarak var olagelmis, gelistirilmis yorumlanmistir. zaman zaman popularitesini kaybederek yerini baska dusunce sistemlerine birakmis fakat sonralari adeta konfucyusculuk altin devrini yasamistir.

    anektod tarzi konusmalar (the analects of confucius) kitabinda yukarda bahsettigim konularla alakali konfucyusun sozleri ogrencileri tarafindan not edilmistir. tabi bunun da turkcesi mevcut yanliz ingilizceden cevrilme oldugu icin daha da berbat bir anlatimi var. tarz olarak zaten biraz kissadan hisse gibi kitap ayrica cincesinden okumaya kalktiginda da anlasilmasi zor kac yuz yillik sozlerden bahsediyoruz. az kelime kullanilarak bir ton sey ifade edilmis ozamanki dille zaten su anda kullanilan cincenin arasinda cok fark var. demem o ki anlamak sabir ister.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap