16 entry daha
  • mikrokozmoz gibi bir kişilik türüdür. bu yüzden lütuf mudur lanet midir kişiliğin bu şekilde yapılanmış olması bilinmez. bu kişilik türünün sahip olduğu tüm bilgiler bir sistem şeklinde kafalarında yerli yerine oturmuş ve anlamlı bir bütün halinde durur. bu yüzden problem çözmekte genellikle sezgilerini kullanırlar. bir sürü insan daha yeterli datayı toplamaya çalışırken, problemin sonucunu çat diye ilan edebilmeleri bundan ileri gelir. problem çözmekte lineer bir çizgi izleyememeleri de bundan kaynaklanır. lineer olmayan karmaşık bir düşünme sistemi vardır kafalarının... bu yüzden sistem kurmakta ya da karmaşık sistemleri anlamakta zorlanmazlar. genellikle zeki olsalar da en büyük zaaf ve aptallıkları tamamen yabancı bir bilgi türü ile karşılaştıklarında tüm sistemlerinin dirence geçmesidir. aptal bir bilgi kırıntısı içeride gayet iyi işleyen tüm sistemi revize etmeye ya da değiştirmeye zorladığında kafalarını deve kuşu gibi kuma gömmeyi seçebilirler. dominant fonksiyonları olan içe dönüklük ve sezgi tüm psişeyi eline geçirir ise tamamen yanlış sonuçlara ulaşmaları ve bu yanlış sonuçların doğruluğuna kalıbını basacak kadar kibirli olmaları mümkümdür. yaşlandıkça sezgilerini kullanarak çat diye sonuca varmak yerine "t" ve "j" fonksiyonlarını yani düşünme ve yargılama becerilerini sezgilerinin doğruluğunu denetlemekte kullanmayı öğrenmeleri mümkündür. kadınlarda %0,8 ile her halde karşımıza en az çıkan insan çeşidini oluştururlar. bir kadın ile ilgili her çeşit beklentinizi tersine çevirebilecek talihsizlikte bir kişilik türüne sahip olan bu zavallı azınlık, problemlerinin ne olduğunu anlayana kadar aklınızın almayacağı büyüklükte adaptasyon sorunu ile boğuşmak durumunda kalır ve psikolojik olarak kendilerini oldukları gibi kabul edebilmeleri bir gay'in coming out of the closet sürecinden geçmekle nerede ise aynı ölçüde acılı ve sancılıdır. yani kendilerini bulmaları büyük dert, bulduklarını olduğu gibi kabul edebilmeleri daha büyük dert, kendileri ile insanların içinde yaşamayı öğrenebilmeleri ise başlı başına bir varoluş meydan okumasıdır. house md'nin kadın olduğunu hayal edebiliyor musunuz? ne fena değil mi!

    bu kişilik türünün gölge kişiliği esfp'dir. yani intj dr. jekyll ise mr. hyde negatif bir esfp'dir. " hem kadın hem intj olmak ne kadar zor öhü ve böhü" diye ulu orta ağlarken yazarın ortaya koyduğu örnek intj gölgesini gözünüzün önüne getirmiş olsa gerek. benim gözümün önüne getirdi ki bu yazıdan maksat hiç de o değildi! serendipity! dolaptan çıkana da bak hele!sobe!

    "cerco l'estate tutto l'anno e all'improvisamente ecco la qua!"... bu durumda ve teorik olarak herhangi bir intj uyumakta olan "e" ve "s" fonksiyonlarını uyandırır ise, tüketim toplumunun gözbebeği olan bir estj gibi olabilir, yani "intj"i meşhur sosyal uyumsuzluğundan uyuyan "e-s" güzelini uyandırıp personaya entegre ederek kurtarmak mümkün olabilir. sleeping beauty masalı bundan bahsediyor olabilir. f ve p fonksiyonlarına da sağlık kazandırılabilirse, ortaya dengeye kavuşmuş ve bireyleşmesini en azından temelinde tamamlamış bir kişilik çıkabilir.

    marry shelley'in tüm frankenstein boyunca anlattığı bir intj kadınının çok da yolunda gitmemiş bireyleşme süreci olabilir. marry shelley'in hem kadın hem de intj olma ihtimali son derece yüksek olduğundan bu okuma yüksek ihtimalle doğrudur. yolunda gitmiş intj bireyleşme sürecine "beauty and the beast" deniyor olabilir. ya da jane eyre'in dediği gibi "reader i married him a quite wedding we had" deniyor olabilir. charlotte bronte'un hem intj hem de kadın olma ihtimali çok yüksek olduğundan bu okuma da yüksek ihtimalle doğrudur. ya da tüm bunlar eni konu yine bir teori üzerinde akıl yürütme çabasınan ibarettir ki sezgilerim "yeme beni sadece derinine inmeye üşeniyorsun" diyor.
143 entry daha
hesabın var mı? giriş yap