• bmw'nin, otomobillerindeki 8 ileri otomatik şanzımana (zf friedricshafen 8hp) navigasyon sistemini entegre ederek geliştirdiği sürüş sistemi.

    otomobillerin, yağmur sensörleri ve multimedya sistemleri gibi donanımlarla “akıllandığını” düşünebiliriz, ama belki de ilk kez “proactive drive” ile bir otomobil, sürücüsünün sahip olduğu algıların ve duyuların önüne geçerek, mantıklı karar vermeye başlayacak ve yüzlerce metre önceden hangi vitese geçmesi gerektiğini bilecek.

    proactive drive” sistemi “ileriyi görerek” çalışıyor. sistem, navigasyondan aldığı bilgiler ile otomobilin yaklaştığı virajları, tırmanmaları, inişleri sürücüden ve otomatik şanzımandan çok önce “görüyor” ve bu yol şartlarına yaklaşıldığı anda şanzımanı doğru vitese geçiriyor. örnek olarak, otomobil bir viraja yaklaşırken, (virajın açısına ve aracın hızına göre) şanzımanı en uygun vitese düşürüyor. aynı şekilde, viraj çıkışından sonra daha ileride yeni bir rampa ya da başka bir viraj varsa, viraj çıkışlarında gereksiz vites değişikliklerini önlüyor ve otomobili ilerideki yol durumuna göre en uygun viteste hazır tutuyor.

    sistem, aracı her zaman en optimum viteste tutarak motorun hem çekişinden, hem de gerektiğinde kompresyonundan maksimum faydalanmayı sağlıyor ve hem de gereksiz değişiklikleri engelleyerek tasarruf sağlıyor.

    proactive drive” ssitemi bmw 1 serisi’nden bmw 7 serisi’ne kadar her segmentteki otomatik şanzımanlı bmw modellerinde sunulacak. bmw, aynı “efficientdynamics” programında yaptığı gibi, proactive drive’da da segment ve model ayrımı yapmıyor: verimlilik yönetimi, tasarruf ve çevre koruma teknolojilerini (opsiyonel de olsa) her modelinde sunuyor.

    ancak, “proactive drive” yapısı gereği, modellerin sadece otomatik şanzımanlı ve navigasyon sistemi ile donatılmış (connected edition) araçlarında bulunabilecek. bir başka deyişle, sistemi kullanabilmek için araçta navigasyon sisteminin bulunması ve otomatik şanzımanlı olması gerekiyor.

    sistem, “start engine” düğmesine basıldığı andan itibaren naviasyon sistemini her an kullanılabilir halde tutuyor. sürücünün navigasyon sistemini aktive etmesi gerekli değil. yani, navigasyon kapalı tutulsa ve kullanılmasa da, arka planda zf 8hp ile navigasyonun ortak çalışması devam ediyor.

    proactive drive” temmuz 2014’den itibaren sunulacak.

    ----------------

    entry'nin bundan sonraki bölümü subjektif yorum içermektedir

    ----------------

    bu arada, dsg, s-tronic, pdk, edc... gibi isimlerle pazarlanan çift kavramalı şanzımanların çok hızlı vites değiştirdiği bir gerçek, ama proactive drive ile “tork konvertörlü” geleneksel 8 ileri zf 8hp, daha dsg şanzımanlar ne olduğunu anlayamadan, çoktan geçeceği vites oranını seçmiş olacak gibi görünüyor.

    şanzımanda gelinen son nokta.
hesabın var mı? giriş yap