8 entry daha
  • 1 sene yaşadığım, yaşarken bir istanbullu olarak boşluğa düştüğüm, 1 senenin sonuna doğru bıktığım, dönmek için gün saydığım, şimdiyse gözümde tüten miniminicik alman şehri. kuzey renvestfalya*'da bulunur. lemgo ve birkaç yakın şehirle birlikte lippe olarak da geçer.

    nüfus çoğunlukla yaşlı, genç çocuklu ve üniversite öğrencisidir. hochschule ostwestfalen lippe und höxter in "detmolder schule für architektur und innenarkitektur" adıyla bilinen almanya sınırları içerisindeki en başarılı iç mimarlık eğitimi veren okullar arasında sayılan eğitim yuvası 'campus emilie' adıyla da bilinen detmold yerleşkesindedir. inşaat mühendisliği de yandaki binadadır. bir de iktisat gibi bir bölüm daha vardı sanki yerleşkede. direk okulun yurdu olmasa da detmold'de çok yakında bir yurt vardır ve de apartman dairesi gibidir yurtlar, bizim yurtlarla alakası yoktur. mimarlık okulundan başka bir de musikhochschule vardır. söylenenlere göre oldukça iyi bir okuldur.

    ormanın ortasında * olduğundan mütevellit, böcek konusunda zengindir. bol bol 8 bacaklı kıllı örümcek görebilirsiniz. ben alıştıysam siz de alışabilirsiniz bence.

    şehir merkezi çook tatlıdır. benim evim de merkezdeydi, kışın andreas messe adında kermes yılbaşı kutlaması gibi bir etkinlik olur. çok güzel kar yağar, oyuncaklar gelir. festivaller olur. her ay illaki bitpazarı kurulur, baya büyük olur bu bit pazarı, her hafta 2-3 gün merkezde pazar kurulur.

    düsseldorf ve hannover'e eşit uzaklıktadır. (yaklaşık 2,5 saat civarı) yarım saat mesafede bielefeld ve paderborn şehirleri vardır. nedense ben bielefeld'i daha çok severim. tren garı direk merkezde olduğundan olabilir. detmold'de çok sevimli bir nehir bulunur. merkezde küçük bir gölet haline gelir. etrafında yürümek çok güzeldir. gölette kuğular ve ördekler vardı ben oradayken, kışın da donmuştu üstü.

    müze açısından da oldukça zengin bir şehir detmold. açık hava müzesi detmolde giden herkesin görmesi gereken bir yer. externsteine ve hermanns denkmal de öyle. güzeller. kuş cenneti çocuklara göre demişti oradakiler ben de fırsat bulup da gidemedim sonra. merkezde de iki tane müze var. gezin görün. rathaus'la kilise arasında küçük tünel gibi bir geçit var, köşkün bahçesine açılan, orada çok güzel bir oyuncakçı dükkanı var. merkezdeyken bir girin derim.

    ne yenir ne içilir kısmı ise, biraz size bağlı. merkezde iki yerde biri çeşmenin orada diğeri de rathausla kiliseyi sağına alıp yürüyünce sağda kalıyor, dondurmacı var. ikisi de iyidir. kilisenin hemen dibince şinitzelci var idi, iranlı biri hazırlıyordu yemekleri, her çeşit etten yapıyor şinitzeli. sosları vs baya iyidir. merkezde mcdonalds veya burgerking bulamazsınız. mcdonalds real'in yolunda, burger king ise kaufland'in orada. mcdonalds daha temiz ve tadı burgerdan daha güzel almanyada. merkezde yiyim derseniz ise, kiliseyi ve rathaus'u sağınıza alıp köprüyü geçene kadar yürüyün geçince tam sağda minicik bir dükkan var, kebabidin. lübnan'lı iki kişi işletiyor, çok az türkçe biliyorlar, ve döner satıyorlar. dönerleri temiz, kaliteli ve güvenilir. bir de tren garının orada bir yer var ama, orası çok boş ve bana pek temiz gelmemişti nedense. kebabidin iyidir, müşterisi de çoktur.

    içecek olarak da krumme strasse'de (merkezin göbeği, canım evimin bulunduğu, canım sokağım) eski adıyla pompano kafe var (yeni adını bilahare yazarım unuttum şimdi) tam halkevinin * yanında, 15 numaranın da tam karşısında. orada benim için sıcak beyaz çikolata içebilirsiniz bence. her çeşit kahvesi güzeldir ama, sıcak beyaz çikolata benim için gerçekten = havada uçuşan pembe kalpler.

    son olarak da official web sitesi

    bir de özledim seni detmold bebeyim!
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap