• tefeül için vikisözlük açıklaması: metafiziksel sorulara cevap aramak, varlığın ve gerçekliğin anlamına vakıf olmak veya bu kadar önemli olmayan günlük kararlar almak için kutsal veya antik kitaplardan rastgele sayfalar açmak ve açılan sayfalardaki ibarelerden yorumlar çıkarmak.

    sonuçta böyle tefayül diye bir şey varmış, kitaptan rasgele sayfa açıp onu kendince ve kendine yorumlamak, derinleş(tir)meye çalışmak, geleceğini, durumunu ve yolunu çıkarsamaya çalışmak. şarkılardan fal tutmak gibi, uğur sayma, hayra yormak anlamında çok ilginç bir alıştırma. hatta ilim sahipleri düz okuma, hatmetme yerine tefayül tarzı meditatif, rastlantısal başlık çıkartıcı, her ölçüyü kendine vurmacı denebilecek bu yordamı öneriyor, destekliyorlarmış. bu amaçla mevlana'nın mesnevi'si, divan-ı kebir'i, başka başka özellikle damıtık şiir dizeleri içeren kitaplar da kullanılabilir.

    "teke tek" diye bir internet/forum kişisi tefayülü şöylece cümle içinde kullanıyor: "ayrıca hatim ve surelerdense peygamberimizin her gün kuran'dan rastgele bir yeri açıp o sayfayı okuyup tefekkür ettiği (tefayül) gibi tefekkür etmeliyiz, özellikle seher yani gece vakti."

    şarkılardan fal tutmak tefayül; tesadüf ise tevafuk. tutmayan, bize ait olmayan rastlantı yaşantımızdan düşer. iyi ve kötü görünen tüm etkileşim ve dönüştürmelerde muhatap kendi aynamız halini alır. basitçe düşmanın aynalığı, dostun aynalığı, eşyanın bile aynalığı. sahibine çekmeyen mal haramdır.

    (bkz: stumbleupon), tefe'ül
    (bkz: niyet tutmak)
    (bkz: tevafuk)
    (bkz: rasgele/@ibisile)
    (bkz: kalp kalbe karşıdır)
hesabın var mı? giriş yap