59 entry daha
  • uluslararası astronomi birliği*, 2006 yılında düzenlediği ve plüton'u gezegenlikten çıkardığı* toplantıda, güneş sistemi için gezegen tanımını değiştirmişti.

    bu tanıma göre, güneş sistemi'ndeki bir gök cisminin gezegen sayılabilmesi için, 3 şartı sağlaması gerekiyor:

    1) güneş'in yörüngesinde olması,
    2) hidrostatik dengede kalabilmesi (yaklaşık olarak küresel bir şekle sahip olması) için gerekli kütleye sahip olması,
    3) yörüngesini başka gök cisimlerinden "temizlemiş" olması.

    ilk iki madde, az çok anlaşılabilir, hidrostatik denge kavramı hakkında detaylı bilgi, o başlıktan edinilebilir. o yüzden direkt üçüncü maddeye değinmek, biraz anlatmak istiyorum.

    bir gök cisminin yörüngesi, basit bir anlatımla, güneşin etrafında döndüğü dairedir. birliğin* tanımına göre, bu düzlemde, gezegenin kendisinden veya uydularından başka, kütle olarak ona yakın başka bir cismin bulunmaması gerekiyor.

    eğer bu yörüngede, gök cisminin kendi kütlesine yakın başka bir gök cismi bulunuyorsa, bu gök cisimlerine cüce gezegen adı veriliyor artık. plüton, kharon ve kuiper kuşağı'ndaki birçok cisimle birlikte cüce gezegen statüsünde.

    son olarak, merkür için bir parantez açmak gerekiyor. güneş sistemi'ndeki *en küçük gezegen olduğu için, onun da cüce gezegen sayılıp sayılamayacağı tartışılmıştı bir dönem. plüton'u gezegenlikten çıkaran üçüncü madde nedeniyle, ilk iki şartı zaten sağlayan merkür, şüpheye yer bırakmayacak şekilde gezegen.

    güneş sistemi dışındaki gezegenler için, lütfen (bkz: güneş sistemi dışındaki gezegenler).
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap