• muhtemelen yakın tarihte yeniden ciddi bir sinema uyarlaması yapılacak olan operasyondur. tahmin işte, çünkü ww2 konusu terkedilemez ve bu konu çok müsait.

    neyse bu operasyonun günümüz için ders niteliğinde bazı ayrıntıları var. öncelikle üretilen hayali kimlik önemli. adı major william martin. yani türkçe'deki hasan uyar, ahmet öztürk gibi. en çok bulunan isim ve soyaddan seçilmiştir. çünkü alman istihbaratı'nın bu kimliği araştıracağı biliniyordu. william martin karakteri oluşturulurken, kimliğin çocukluğu, gençliği, gittiği okullar, kütüphane kartı, not karneleri, bir nişanlısı, banka hesapları, kredi kayıtları vesaire pek çok detay resmi kayıtları dahil üretilmiştir. yani kağıt üzerinde gerçekten de varedilmiştir.

    tıpkı düşünüldüğü gibi abwehr(alman istihbarat servisi) imkanları ölçüsünde kimliği araştırmış, aslında önceleri pek inanmadıkları william martin ve hikayesine bulgular sürekli olarak destekleyince inanmışlardır. yani operasyonun asıl değerli kısmı william martin'in cesedini ispanya sahillerine bırakmak değil öncesindeki kimlik yaratma çalışmasıdır.

    günümüz için değerli saydığım ve hayatımda da kullandığım detay şu. hiçbir kimlik kusursuz değildir. ingiliz istihbaratı william martin kimliğini oluştururken iki görüş arasında kaldı. ya kimliği kusursuz, her şeyi zamanlı ve eksiksiz kuracaklardı, ya da kasıtlı boşluklar bırakacaklardı. onlar boşluk bırakmayı tercih ettiler. örneğin william martin'in üzerindeki izin kartı'nı süresi geçmiştir. düşünün, önünüzde ceset ve elinizde william martin'in üzerinden çıkanlar var. izin kartı süresi geçmiş bir adam mı daha inandırıcı, yoksa geçmemiş mi? bunu gibi elinizde belki 10 adet detay var. mükemmel olursa mı inandırıcı, eksikleri olursa mı?

    psikoloji bilimi göstermiştir ki eksiklikler kimliği inandırıcı kılar.

    şöyle bağlayalım,

    1945 mayıs'ında savaş bitip, özellikle üst düzey nazi subayları sahte kimlikler ile almanya'dan kaçmaya çalışırken, ingiliz ve amerikan kolluk kuvvetleri en çok "hiçbir eksik belgesi olmayan", sorulan her soruyu, istenen her bilgiyi "mükemmel ve çelişkisiz biçimde veren" kişileri araştırmışlardır. tüm belgelerini ve tezgahlarını mükemmel hazırlayan nazi uyanıkları da birer birer yakayı ele vermişlerdir.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap