5 entry daha
  • 1787- 1826 yılları arasında yaşamış cam ve mercek ustasıdır. bavyera zenginliğini, bmw'den önce optik cam üretimine, dolayısı ile de fraunhofer'a borçludur. hubble uzay teleskobu ile 13,2 milyar yıl öncesi geçmişe ait resimler çekiyorsak, bunda fraunhofer'ın katkısı büyüktür. o kadar geliştirmiştir ki cam olayını, 2. dünya savaşı sırasında kesinlikle bombalanmayacak yerler listesindeydi bavyera'da ki cam fabrikaları*

    yatalım kalkalım, bavyera prensine dua edelim. fraunhofer'ın çırak olarak çalıştığı ocak patlıyor ve ev yıkılıyor. harabe olan evin altından patronu ve kendi yaralı olarak çıkıyor. bavyera prensi fraunhofer'a ve patronuna her türlü yardımın gösterilmesini istiyor. yardım yapılıyor, ocak tekrar açılıyor. fraunhofer yine eski patronunun yanında, çok çok ilkel ve kötü şartlarda çalışmaya başlıyor. bu git gellerde prensin danışmanlarından biriyle ahbap oluyor. fraunhofer zekasıyla danışmanın dikkatini çekiyor. çok hayvani şartlarda çalıştığını görünce de prensin fraunhofer'ı himayesine almasını sağlıyor, eğitimini üstleniyor filan. ondan sonra da joseph von fraunhofer oluyor, bulduğu fraunhofer çizgileri, yaptığı mercekler sayesinde astrofizik bilimi doğuyor.

    astrofizikçiler fraunhofer çizgileri sayesinde binlerce ışık yılı uzaktaki gök cisimlerinin bile türünü, materyalini, miktarını, yaşını çözebiliyorlar.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap