8 entry daha
  • yazarlar; eleştirel bir bakış açısıyla abd'de 67-87 arası çekilen filmlerin çoğunun (bunların içinde çok taşaklı filmler de var) abd muhafazakarlığına ve de kapitalizmine hizmet ettiğini söylüyorlar (80'lerde abd'de kültürel olarak muhafazakar, ekonomik olarak da -devletin rolünün tamamen azaldığı- liberal bir akım "new right" vardı. türkiye'de de özal bunlardandır; özelleştirmeler, ideolojinin bitişi, devletin halka yardım politikalarının bitmesi, zengin-fakir ayrımının artması vs.) işte bu bakış açısıyla ele alıyor.

    ayrıca feminist bir bakış açısı da hakim. buna genel olarak şöyle varıyorlar diyebilirim; 68 öğrenci hareketi, vietnam'dan başlayarak savaş karşıtlığı vs. liberal hareket sıradan abd halkının tepkisel olarak daha muhafazakar olmasına yol açtı, bu durum çoğunlukla felaket, uzaylı, süper kahraman filmleriyle (star wars, rambo ve diğer birçok film) ile desteklendi (burada bireyciliğe aşırı vurgu var, yani liberalizm); bunu eleştiren yapımlar da hem aşırı liberal oldukları için (yukarıdaki liberalizm ve ona olan tepkiler) ,hem de benzer biçimde sorunları, çözümleri vs. bireyci olarak ele aldıkları için, ayrıca her koşulda beyaz erkek abd'liyi öne tuttukları için (mesela kadınlar çoğu zaman nesne konumunda ya da vietnam savaşı'nı eleştiren filmlerin çoğu savaş karşıtlığı veya oradaki halklar işgal edildiği için değil de kendi halinde yaşayan abd'li beyaz erkeklerin oraya gönderilip harcanması nedeniyle oluşan eleştirel filmler) bunlar sürekli oluşan neo-con'ların işine geldi diyor.

    kitap güzel bir şekilde film türlerine göre ayrılmış. eleştirilerin dozunun fazla olduğunu düşünüyorum. neredeyse eleştirmedikleri kimse yok, tam en sonunda robert altman'ı över gibi oldular derken ona da sallamışlar.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap