3 entry daha
  • insanın ağzına kederli bir tat çalan anime... ilk sezonunu yeni bitirdim serinin ve mushishi'yi çok izlemedim ama ikisinin kıyas kabul edebilir olduğunu zannetmiyorum! mushishi fazla episodik ve sürekli farklı mekanlarda farklı kişiler ve mushi'lerle geçiyor. yuujinchou ise benzer ortamlarda benzer kişilerle yaşanan olaylara sıkça yer veriyor... daha çok sabit karakter var.

    konu içerisinde hayaletimsi varlıklar olsa da gerilim/korku janrına uymayan hafif komedi unsurları içeren bir yapısı var hikayenin... hayaletin kafasına bir yumruk atıp nakavt edebiliyorsunuz mesela... bu bilerek yapılmış bir şey tabii ki! asıl anlatılmak istenen bir hayalet öyküsü değil yalnızlık öyküsü. bu yüzden bölümler çoğunlukla sakin ilerliyor. kullanılan müziklerin kattığı hava yüzünden aksiyon içeren sahneler gelse bile tempo fazla yükselmiyor... animenin çok dingin bir havası var ayrıca keskin hatlara sahip çizimlerin olmaması 'blur' efekti içermesi yüzünden rüyamsı bir ortam oluşturulmuş... hikayenin işlenişi, müzikler, çizim tekniği nedeniyle yorulmuyorsunuz ve kolaylıkla yalnızlığın o kuru hissine gömülüyorsunuz.

    eleştirebileceğim tek şey izleyicinin biraz fazla hikayenin ortasına atılmış olması... bir anda hikayenin geçtiği evrenin ortasına dalıyoruz ve pek fazla bir şey açıklanmıyor, olduğu gibi kabul etmemiz gerekiyor hikayeyi.

    --- spoiler ---

    natsume'nin yaokai'lerle yaşadığı hemen hemen her olay bir şekilde tatlıya bağlansa da yaşananların ardındaki yalnızlık ve izole hayatın acıları insana hüzün vermekten öteye geçmiyor... natsume'nin yalnızlığını içselleştirebiliyorsanız daha çok üzülüyorsunuz. nyanko-sensei'nin tüm kedilikleri güldürse de buruk bir gülümseme oluyor hep bu... görülen tüm hikayeler; fedakarlık, tek başınalık, çaresizlik gibi kavramlara dokunuyor bu nedenle de izleyici üzülüyor. animedeki karakterler mutlu olduklarını ifade etseler bile tam anlamıyla bir mutluluk hissine erişemiyorsunuz.

    --- spoiler ---

    kesinlikle gözden kaçırılmış bir anime olduğunu düşünüyorum... eğer ilerleyen sezonda bozmuyorlar ya da sürekli benzer şeyler etrafında dönüp izleyici bıktırmıyorlarsa natsume yuujinchou'nun bu ironik yalnızlığı beni kahredecek! animenin karakterleri gibi anime de yalnız... ne acı!
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap