257 entry daha
  • italyan bir arkadaşımın nonnasından öğrendiğim güney italya'da yapılan gerçek versiyonunu paylaşmak istediğim tatlıdır. yapılış biçimi ve malzemeleri tedarik etme zorluğu açısından yurdum topraklarında çok tercih edilmese de; kime yapsam çok beğeniyor.

    öncelikle italya'da savoiardi olarak bilinen bizdeki en yakın muadili kedidili olan bisküvilerden tatlıyı koyacağımız kaba diziyoruz. isteyenler kup şeklinde de yapabilir tabi ama ben borcam kullanıyorum genelde. bir kenarda moka pot'ta (bialetti vb.) espresso demliyoruz. borcama dizdiğimiz bisküvileri ıslatacak biçimde espressoyu gezdiriyoruz. diğer tarafta 3 yumurta sarısını akından ayırıyoruz. yumurta sarılarına 3 kaşık şeker ekleyip çırpıyoruz. yumurtanın ayırdığımız beyaz kısmına da 3 kaşık şeker ekleyip çırpıyoruz. iki ayrı karışım iyice köpürüne kadar çırpılıyor ve en son tahta bir kaşık yardımıyla birbirine eklenip hafifçe karıştırılıyor. en son 400-500 gr.lık mascarpone peynirini ekliyoruz ve yumurtalı karışımla birlikte hafifçe karıştırmaya devam ediyoruz. biraz köpüklü ve akışkan, çok hafif bir krema elde edilmiş oluyor. önceden espressoyla ıslattığımız bisküvilerin üstünü kremayla sıvıyoruz. sonra bir kat daha bisküvi dizip, espressoyla ıslatıyoruz. kalan tüm kremayı son katın üstüne boca ediyoruz. soğumaya bırakıyoruz. dolaba koyup, servis etmeden önce üstüne kakao tozu serpiyoruz.

    bu tarifi sevme nedenim uzun süre dayanması ve dinlendikçe de lezzet kazanması. çünkü bütün katmanları ertesi gün daha da bütünleşmiş oluyor ve kahveden, kremaya, kakaodan, süte türlü lezzet geçişini damaklarda hissettiriyor.
175 entry daha
hesabın var mı? giriş yap